Poslovna zgrada na Jankomiru

Opis

Trgovački centar smjestio se u izduženi i niži dio zgrade, dok se je poslovni dio sa uredima smjestio u toranj. Kako bi se zeleni pojas vodozaštitnog područja Staro Savišće nastavio u neposrednom okolišu prizemlja, i trgovački centar i toranj podignuti su za visinu etaže. U nivou prizemlja ostaju samo ulazi u trgovački centar i poslovni toranj sa minimalnim sadržajima uslužnih djelatnosti i ugostiteljstva i vertikalama prema ostalim djelovima centra i tornja. Nastavak teme zelenila iz prizemlja nastavlja se i na krovu trgovačkog centra koji je iskorišten kao krovni vrt. Osim što se koristi kao parkovna površina za rekreaciju i opuštanje korisnika trgovačkog centra i poslovnog tornja, u slici grada iz zraka još je jedna zelena oaza u moru suhoparnih krovova punih instalacija. Kao i krovni vrt na trećem katu terasa 28. kata nižeg tornja pretvara se u terasu restorana-vidikovca sa pogeldom na grad i podsljemensu zonu.
Osnovna je ideja dakle bila elemente pokreta i mirovanja spojiti u jednu novu cjelinu, koji će svojim spojem ostvariti novu atraktivnu cjelinu.

Podzemne etaže objekta u kojem je smještena garaža je betonska konstukcija sa stupovima rastera 750/800 cm i zidovima debljine 50 cm. Betonski stupovi iz porumskih etaža garaže nastavljaju se i kroz prizemlje i sve etaže trgovačkog centra sa armirano-betonskom međukatnom konstrukcijom. Vertikalne komunijacije smještene su u pravokutnim betonskim jezgrama unutar rastera 750/800 cm i protežu se čitavom visinom - na dijelu gdje je trgovački centar do izlaska nakrov - te osiguravaju svojim oblikom i pozicijom lako savladavanje visina i povezanost među katovima, a u isto vrijeme i sigurnost kretanja.
Građevina je omeđena sa fasadnim stijenama tako da izgleda ''''lagano i prozračno''''. Unutrašnjost objekta je pregrađena gipskartonskim zidovima i staklenim stijenama. Samo prizemlje objekta je visine 450 cm dok se visine gornjih etaža 400 cm u trgovačkom centru. Etaže svojom visinom omogućuju smještanje instalacija pod stropom.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
SCZ Jankomir
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 80255,60 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:




 


 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.