Poslovni centar Miramare

Opis

Kroz razmišljanja o Moderni i načinu kako pristupiti ovom projektu javile su ideje standardne organizacije nebodera s jednom vertikalom i niskim horizontalnim dijelom. Prirodno je uz ovakvu kompoziciju očekivati i mali trg uz zgradu.

Zelenilom obavijeno pročelje nižeg dijela se javlja, ne samo kao prostorna referenca na botanički vrt, već kao pokušaj da se kroz jednu novu metodu (nadamo se lišenu banalnosti) pokuša kvalitativno popraviti postojeća lokacija i na neki način uspostaviti prostornu povezanost s zelenim površinama oko zgrade Gradske uprave, stambenog objekta arhitekta Galića i Botaničkog vrta.
S obzirom da pješak zgradu najintezivnije doživljava u njenim donjim dijelovima ovim smo konceptom pokušali stvoriti novu sintezu prirode (zelenila) i urbanog.
Mišljenja smo da ovakav pristup predstavlja bitan kvalitativan pomak koji urbanom prostoru daje novu dimenziju. Da bi ta dimenzija bila još jače izražena, prohodni krov nižeg dijela je zamišljen kao mala zelena oaza odignuta s nivoa zemlje, mirna i privlačna. Prizemni dio objekta je uvučen više od ostatka i na taj način stvara natkriveni javni prostor, potez koji se nastavlja na trg ispred dvorane Martinovka. Na ovaj način ostvarene su pretpostavke za povezivanje javnog prostora ispred objekata. Ulazno predvorje ima dio koji se proteže do trećeg kata svijetlarnika nižeg dijela. Uloga svjetlarnika je da pored kvalitetnije
rasvijete ovaj prostor dobije reprezantivniju notu. U prvim skicama niski volumen je bio zamišljen kao mini shoping centar ali smo od tog koncepta odustali s obzirom na relativno male dimenzije objekta u usporedbi s postojećim
shoping centrima. Ideja o smještaju lokala u prvu podzemnu etažu je odbačena zbog povećanja podzemnog dijela uzrokovanog brojem parkirnih mjesta.
Karakteristični kat objekta pokazuje još jednu oblikovnu karakteristiku a to je uvlačenje sredine uže stranice kako bi se jaki volumen zgrade učinio vitkijim i dao dojam o dva tanka nebodera. Organizacija prostora je oko centralne jezgre.
S obzirom da je energetski sustav objekta riješen kao integralan a pročelje je bitan dio tog koncepta, zamišljeno je kao dvostruko.
Međuprostor se ventilira preko perforiranih fasadnih ploča.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 36 550 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: