Poslovni centar Miramare

Opis

Svaka arhitektonska forma, traži neku prostornu distancu da bi mogla biti viđena i sagledana, a vertikalna forma posebno.
Tako se i zadanom tornju nudi distanca i stvarna longitudinalna površina uzduž zapadne strane Miramarske ulice, od stambene zgrade arhitekta Galića, pored Haberleove zgrade Croatie te pored zgrade sportske dvorane arhitekta Šerbetića, do zgrade tornja.
Površina koju treba jedinstveno oblikovati, kao pješačku plohu, širi se u skver manjih dimenzija ispred sportske dvorane i ustvari predstavlja ulaznu plohu u zgradu tornja. Tako se vertikalnoj kompoziciju korpusa tornja dodaje i jedan jasno određen horizontalni prostorni, prizemni element primjerenih dimenzija.

Vertikala tornja postavljena je asimetrično na bazičnom volumenu, tako da.se vertikalni dio kompozicije diže iznad Miramarske naglašavajući kako urbani akcent, tako i morfološku dramatiku ulice koja tone ispod podvožnjaka i penje se pored Botaničkog vrta i Esplanade u strukturu starog grada. Ovako postavljenim tornjem, vertikalnim panelom završava i zapadni niz urbanih struktura od Savske uzduž Bednjanske do Miramarske ulice, te je u tom nizu projektirani toranj zadnji i definirajući element.

Bazični volumen, na kojeg je postavljen vertikalni format sadrži visoki prostor hala i druge prostore za potrebe povremenih korisnika. To su prostori javne namjene projektirani tako da se mogu funkcionalno i upotrebno transformirati. Prostori u tornju su poslovni, uredski prostori i oni polifunkcionalno koncipirani, tako se da mogu transformirati u različite funkcionalne prostorije.

Osnovna kompozicijska shema sastoji se od bazičnog volumena iz kojeg se na jednom kraju kontinuirano razvija vertikalni korpus. To je primarna likovna postavka projekta. Specifična likovna adicija je metalna pletivna ploha postavljena od zapada do istoka po površini osnovnog korpusa, kao svojevrsni mikroklimatski pokrov i kao neka vrsta suvremene dekoracije, kojoj je zadatak smekšati tvrde konture, te pridodati neku ne sasvim određenu semantiku osnovnog korpusa. Sjeverno i južno pročelje, to jest bočne konture zgrade su jednostavni L znakovi, staklene plohe koje na poluprovidnoj površini nose izmjenjive poruke, slike, slogane, svjetlo i sjenu.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 30 632 m2

Nagrade preko natječaja
V. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za poslovni centar Miramarska-Bednjanska) 01.06.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: