Poslovni centar Miramare

Opis

Baza zgrade svojim proporcijama i idejom prati ritam donjogradskih blokova. Zanimljiva, ali nikad u potpunosti realizirana ideja kraćenja puta kroz zelene oaze blokova, reinterpretirana je u prizemlju baze i atriju, ali ovaj puta s naglaskom na zadržavanje, a ne samo prolazak. Miramarska cesta, zamišljena kao nova os između Zrinjvca i Sveučilišne osi koja je naglašena Galićevom zgradom unutar bloka i stambenim soliterom uz vukovarsku. Pozicioniranje visoke izgradnje na jugo-istočni dio obuhvata Galićeva os se naglašava i pozornost privlači prema poslovnom djelu grada.

Prizemlje
Pozicioniranjem visoke izgradnje na jugo-istočnom djelu koristi se prostor ispred Martinovke kao reprezentativni prazni zračni prostor buduće zgrade. Na taj način čuvaju se postojeći elementi identiteta (zelenilo ispred Martinovke je spomenik parkovne arhitekture), a koristimo ga za percipiranje cjelog volumena zgrade. Nivo prizemlja ima bitnu ulogu vizualnog i stvarnog povezivanja stvorenih prostora kako i javnog korištenja. Prizemlje je u visini miramarske ulice, otvoreno, ali samo sa jednim glavnim ulazom u neboder naglašenim na fasadi nove osi (Galić). Ostali prostori konzumiraju se iz javnog, rahlog prizemlja predviđenog za okupljanje i druženje, koje će svoj puni značaj dobiti izvedbom planirane okolne poslovne izgradnje (gup).

Botanički vrt
''Velikogradski melankolik je takav, upola uobražen, a upola pravi bolesnik. On pati od nostalgije za slobodnom prirodom. Ova bolest koja malaksava radni elan, neće se izlječiti udisanjem toliko i toliko kubnih metara kisika ili ozona, već pogledom na zelenilo i slikom majke prirode''. Camillo Sitte.
Uređenje javne površine parcele treba biti racionalno i u funkciji i duhu načina korištenja otvorenih prostora takve poslovne izgradnje. Novija istraživanja pokazuju da je za motivaciju i radni elan zaposlenika bitniji pogled na kvalitetno zelenilo od samog higijenskog zelenila na parceli (30% bolja radna učinkovitost). Iz tog razloga se više cjeni pogled na bitanički vrt od bilo kakve integracije zelenila u samu strukturu građevine.

U cilju ostvarivanja maksimalne fleksibilnosti prostora odabrana je nosiva fasada ukrućena trima čvrstim jezgrama (sa vertikalnim komunikacijama) i atrijem (provjetravanje baze). Takva dispozocija nosivih elemenata omogućuje maksimalni broj varijanti prostorne dispozicije nove poslovne zgrade. Masivna fasada omogućila je repetativni uzorak sa igrom svjetla i sjene koja je naglasila volumen kao cjelinu i plastičnost. Fasada je izvedena kao dvostruka ventilirana što možda povećava troškove gradnje, ali se troškovi amortizacije za cjelu zgradu smanjuju kroz vrijeme.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 37 232 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: