Poslovni toranj Zagrebačka-Vrapčanska

Opis

Najbolje iskorištenje prostora pojedinog kata postiže se odabirom obodne nosive konstrukcije, čime se unutarnji prostor oslobađa vertikalnh nosivih elemenata te se unutar njega omogućuje maksimalna fleksibilnost. Konstruktivni raster je osnog razmaka 5.4m u smjeru S-J i 8.0m u smjeru Z-I, što omogućuje i optimalno rješenje garaže u podzemnim etažama. Stropne ploče na ovakvom rasponu izvode se od prednapregnutog betona u debljini 30cm. Dodatna stabilizacija obodnih vertikalnih okvira (ako se pokaže potebnom) postići će se dijagonalnim ojačanjima. Ovakvo konstruktivno rješenje je oblikovno manje atraktivno od, u recentnim projektima gotovo neizbježnog, diagonalnog nosivog fasadnog sustava. Diagrid je tehnički, konstruktivno i izvedbeno vrlo zahtjevan, te ipak primjereniji najzahtjevnijim, najreprezentativnijim ali i najskupljim građevinama.
Razdvajanje osnovnog volumena na dva zasebna vertikalna elementa dovelo je i do oblikovnog diferenciranja sjevernog i južnog „tornja“. Sjeverni toranj je niži a oba imaju lagano zakošene vrhove čime ukupni sklop dobiva prepoznatljiv, ikonički karakter. Završne etaže su oblikovno i programski izdvojene, sa čeličnom konstrukcijom i prostorima u javnom korištenju (bazen, bar, krovni vrt).
Unutar programom predviđene poslovne namjene ukupne građevine može se izdiferencirati niz sadržaja koji su komplementarni osnovnoj namjeni. Uz javne i komercijalne sadržaje (trgovine, usluge, rekreacija itd) u ovom je kompleksu, obzirom na njegovu veličinu, moguće razmišljati i o poslovnom hotelu koji bi sadržavao i 1 ili više manjih dvorana za sastanke ili manje kongrese.
Projektom je predložena relativno uobičajena programska stratifikacija koja niže etaže rezervira za javne (trgovine, usluge) i polujavne (dvorane za sastanke) sadržaje, središnji dio vertikalnog korpusa za urede (uz mogućnost rezervacije jednog od tornjeva za poslovni hotel), dok se na najvišim etažama ponovno pojavljuju javni sadržaji (rekreacija, bazen, wellness, lounge bar, krovni vrt itd). Evakuaciona sigurnosna stubišta u pravilu moraju izlaziti direktno u vanjski prostor, te u pravilu predstavljaju veliko ograničenje u organizaciji prizemne etaže jer praktično onemogućuju stvaranje kontinuiranog reprezentativnog ulaznog lobbyja. Budući da cjelovitost i reprezentativnog ulaznog prostora nismo željeli žrtvovati radi ispravnog sigurnosnog funkcioniranja zgrade problem smo riješili interpolacijom poluukopane etaže sa javnim sadržajima. Na ovoj se etaži sigurnosna stubišta garaže i visokog dijela građevine vežu na hodnik koji ima izravni izlaz na vanjski prostor uz zapadni dio građevine, koji je deniveliran u odnosu na prizemlje.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Zagrebačka-Vrapčanska
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 25425,92 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: