Spomenik žrtvama Domovinskog rata

Coce, Ana, Autor

Opis

Lokacija-zatečeno stanje unutar zadane zone obuhvata predstavlja neplansko nadograđivanje prostora kroz njegovo monofunkcionalno korištenje koje je neminovno dovelo do nečitkog slabo uporebljivnog i nekvalitetnog urbanog prostora. Projektni zadatak predlaže pozicioniranje spomenika na način da se ostvari komuniciranje s prolaznicima i posjetiteljima. Ukidanjem bespotrebnih prilaznih puteva i površina te osmišljavanjem jedinstvene površine sa visokim zelenilom i zaštićenom zonom sjedenja kvaliteta je novog prostora.
Spomenik:
postava spomenika ovog tipa unutar blokovskog stanovanja odvelo je njegovo značenje na razinu elementa reanimacije te osvještavanja važnosti sličnih susjednih mikrolokacija. Iz tog razloga bilo je bitno inkorporirati rješenje samog spomenika sa rješenjem cijelog obuhvata. Izmještanje mlde breze otvara se pročišćena ulična vizura koja završava sa zidom objekta udruge HVIDRA i visokom stambenom zgradom u pozadini. Smještajem spomenika u svom obliku i boji cortena u prvi plan takve vizure i u kontrastu sa čistim zelenim otokom uređenog partera stvara se zanimljiva prostorna kompozicija. Skučen i neiskorišten prostor postaje prostor koji može primiti i kompleksan simbol i korisnike bloka. Svojim materijalom spomenik je ujedno i strano tjelo bloka potičući na propitivanje njegove uloge i poruke ali i neizostavni dio parkovne cjeline i vrijedne dopune tretirane mikrolokacije. Svojom formom spomenik je perforirana traka kao reminiscencija na razaranja, zatim izdizanje i izvijanje formacije od tla kao simbol pobjede i uzvišenja. Jednako sugestivna je i prmjena debljine forme koja se podiže. Spomenik prestaje biti skulptura te postaje sav prostor koji je s njim u relaciji-prostor kojeg spiralna forma obgrljuje, prosotr koji se širi oko i u relaciji s njim,dinamičko mjenajnje vizura ušetavanjem u obgrljeni prostor spomenika. Forma se rastvara prema ulivi, pozivajući na meditativnu šetnju unutar zgusnutog prostora koji stvara.

Tip projekta Kultura
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Slovenska 21
Površina (brutto) 4 m2

Nagrade preko natječaja
II nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-skulptorskog rješenja za izgradnju spomenika hrvatskim ratnim vojnim invalidima i žrtvama Domovinskog rata) 15.09.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: