Spomenik žrtvama Domovinskog rata

Opis

SKULPTURA
Sama koncepcija skulpture ima više slojeva i značenja. Riječ je o brončanom monolitu visine 4m koji je blago nagnut, naklonjen prema Domu HVIDRE. Gesta naklona je pokret kojim se odaje najdublje poštovanje. Pored toga, spomenik stvara natkriveni prostor u svojoj neposrednoj blizini, čime se referira na zaštitu i sigurnost koju su branitelji pružili Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Čineći taj zaštitnički pokret sličan sklapanju dlana, površina skulpture se nabire, dok se na suprotnoj strani oštećuje i stvaraju se pukotine koje podsjećaju na ozljede koje su podnijeli hrvatski ratni vojni invalidi i žrtve Domovinskog rata.

TRG
Skulptura je smještena na sredini trga, na granitnoj ploči u nivou opločenja, na pola puta između zgrade i ulice. Između skulpture i ulice nalazi se pojas travnate površine sa sačuvanim postojećim stablima breze. Kroz zeleni pojas formiran je novi prolaz koji transformira postojeću travnatu površinu u dva zelena ''otoka'' oblih formi, te uz dva proširena bočna ulaza vodi posjetioca do središnjeg djela trga – ispred spomen obilježja. Uzdužno uz rubove trga s obje strane predviđen je niz klupa za sjedenje i rasvjetna tjela u formi stupova. Skulptura je osim općom rasvjetom, osvjetljena i direktnom rasvjetom pomoću dva ''skrivena'' podna rasvjetna tjela smještena pri bazi debla breze te rasvetnm tjelom koje bi bilo smješteno na pročelju (iznad ulaza) zgrade. Popločenje trga formiraju granitne ploče (ili alternativno betonske ploče) položene u pravilan ortogonalni niz.

FAZNOST
U natječajnom radu predviđene su dvije faze preuređenja. Prva se odnosi na postav spomen obilježja i preuređenje trga, a druga na preuređenje pročelja zgrade. Pročelje zgrade formira niz od 4x5 prozora na visini od iznad 2m do vrha svjetle visine objekta. U natječajnom rješenju predviđeno je probijanje zidova ispod postojećih prozora i formiranje novih otvora punom svjetlom visinom objekta. Novi otvori su predviđeni od polupropusnog reflektivnog stakla. Ovim rješenjem stvorili bi novo vizualno polje na pročelju zgrade koje reflektira situaciju na središnjem trgiu ispred skulpture, kao i inicijativu za preuređenjem unutrašnjosti zgrade odnosno objektau cjelini.

Tip projekta Kultura
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Slovenska 21
Površina (brutto) 4 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: