Spomenik žrtvama Domovinskog rata

Relić, Saša, Autor

Opis

PROSTORNI KONCEPT
Lokacija predviđena za postavu spomenika Hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata nalazi se u Slovenskoj ulici u Zagrebu, na predtrgu ispred prostora u kojem djeluje zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba. Predmetna lokacija je okružena visokim stambenim zgradama te poslovnom zgradom sa druge strane ulice. Slovenska ulica je zbog veze sa Ilicom i blizine Zapadnog kolodvora i centra grada,
relativno prometna ulica, intenzivnog automobilskog prometa, te slabijeg pješačkog prometa. Postava spomenika se planira na zelenom otoku između predtrga objekta i pješačke komunikacije. Prostorni koncept predloženog rješenja uzima u obzir pretpostavku da će se spomenik doživljavati
uglavnom iz kretanja, te pokušava dodatno formirati prostor predtrga, a spriječiti stvaranje vizualne barijere.
Te pretpostavke se ostvaruju sa postavom rastera vitkih stupova koji formiraju skulpturalno polje od 99 stupova. Unutar polja se manipulacijom volumenskih rastera formira dinamičan oblik golubice u
letu, koji završava koristeći postojeće stablo kao pandan maslinovoj grančici, koja upotpunjuje univerzalan simbol mira.
Daljnja simbolika koju nosi ovaj koncept je da promatranjem svakog stupa neovisno, ne možemo ni naslutiti cjelokupnu sliku, kao što se u ratnim situacijama stradanje pojedinca možda i ne čini toliko
značajno, koliko ono u stvari zaista je, gledajući širu sliku. Potpuni doživljaj spomenika se dobiva tek kretanjem, čime se potencira dinamičnost lokacije, te se
minimalno utiče na postojeće zelenilo, a opet se postiže i dodatno definiranje predtrga.
MATERIJALI I TEHNIČKO - TEHNOLOŠKO RJEŠENJE IZVEDE
Stupovi skulpturalnog polja se planiraju kao čelični cjevasti profili, dimenzija 5×5 cm, visine 4 m, sa strukturalnim ojačanjima. Izvedba stupova je od nehrđajućeg čelika, površinski grubo i nepravilno prebrušeni. Od istoga materijala se izvode i prizmatična zadebljanja stupova koja formiraju volumen
golubice. Čelik je odabran zbog svoje duboke povezanosti sa ratom, a obrada nehrđajućeg čelika simbolizira dualitet grubosti i plemenitosti, jedne od osnovnih karakteristika ratnih stradavanja.
Svaki stup se sidri u betonski temelj kružnog tlocrta koji se izvode na principu pilotskih temelja, tako da se nakon bušenja okrugle rupe do dubine sigune nosivosti, ugrađuje beton, sa ležištem za stupove koja ostavljaju mogućnost konačne korekcije visine. Iznad temelja se razastire humus i obnavlja pokrivač tla tako da samo stupovi izlaze iz tla. Sa time se dobiva tražena maksimalna brutto izgradnja od 4 m2, jer svaki od 99 stupova ima temelj površine 0,0314 m2, što daje ukupnu brutto površinu od 3,11 m2. Nadzemna brutto površina je još
manja jer se nadzemni dio sastoji od 60 stupova bez prizmatičnih zadebljanja koja sveukupno imaju površinu 60×0,05×0,05=0,15 m2, a 36 stupova sa zadebljanjima imaju površinu od 36×0,2×0,2=1,56 m2 što sveukupno daje 1,70 m2.
PARTERNO UREĐENJE
Predviđa se minimalan zahvat u uređenju partera na lokaciji zahvata. Kako je kompletan parter u lošem stanju, predlaže se popločenje zone sa glatkim betonskim opločnicima, čime bi se zona trga
dodatno diferencirala od pješačke komunikacije. Za postojeće zone zelenila se predlaže izvedba betonskih rubnjaka te denivelacija zona zelenila, rubnih za minimalnu visinu, a centralne spomeničke zone za minimalno 10 centimetara, čime bi se
formirala svojevrsna baza spomeniku, a opet zadržale sve kvalitete postojećeg zelenila.
Potrebno je u sklopu uređenja obnoviti sve nisko zelenilo i pokrivače tla, a postojeću mladu brezu presaditi u zonu ispred samoga objekta. U sklopu parternog uređenja se planira i postavka novih klupa te rasvjetnih tijela koja bi bila izvedena od materijala kao i skulpture, čime bi prostor bio dodatno definiran i čime bi se postigla potpuna definicija trga. Rasporedom urbane opreme te korekcijama u zelenilu se pokušava dobiti jasna i jednostavna definicija postojećeg prostora trga, čime bi prostor bio rubno definiran, te dobio obrade ploha kojim
bi mu se istakao karakter.

Tip projekta Kultura
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Slovenska 21
Površina (brutto) 4 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: