Trg Kapele Krista Kralja

Opis

STRATEGIJA INTERVENCIJE:

1) UKIDANJE KOLNOG I NAGLASAK NA PJEŠAČKOM PROMETU
Danas je kolni promet u nesuglasju sa pješačkim: aleja Hermanna Bollea je, osim javnog prijevoza, opterećena i osobnim vozilima (često se koristi i kao sjeverna "prečica" za izbjegavanje gradske gužve, pogotovo za stanovnike koji žive u podsljemenskom području). Ta prometnica "cijepa" prostor na dva dijela pogotovo imajući na umu da dolazi skoro i do samog ulaza u groblje. Kružni tok oko južnog obeliska (dok je sjeverni zarasao u raslinju), negira originalnu centričnu ideju cijelog prostora (obelisci bi trebali flankirati ulaznu zonu u groblje).
Zato predlažemo da se, imajući na umu i moguću faznost provođenja, kolni promet po aleji Hermanna Bollea skrene prije južnog ruba arkada, te da se nadoveže na GUP- om planirane prometnice, čime bi cijeli prostor postao monumentalna pješačko- parkovna predzona Bolleovim arkadama.

2) UJEDINJAVANJE FRAGMENATA U CJELOVITI PARK
Konflikt između gore navedenih nekomplementarnih funkcija koje postoje kao zatečeno stanje i koje su istodobno prisiljene na "suživot" rješava se uvođenjem "tematskih zelenih otoka" koji objedinjuju pojedinu namjenu i oko nje stvaraju pješački "ophod". Na tom ophodu leže dva najkvalitetnija reprezentativna javna objekta: zgrada mrtvačnice i arkade s kapelom Krista kralja. Parterno rješenje s dva karaktera radi jasnu distinkciju između pomoćnih servisnih sadržaja (koji plutaju na zelenim "jastucima" (trava)) i javnih reprezentativnih zdanja koji su locirani na zoni javne komunikacije (sipina).

3) AFIRMATIVAN ODNOS SPRAM POVIJESNIH SLOJEVA
Pod ovim se prvenstveno misli na historicistički segment, ali i na kvalitetne naknadne i buduće intervencije.
Okrupnjivanjem parka i rješavanjem funkcionalnih i vizurnih konflikata (npr. paviljon za cvijeće i svijeće), stvara se monumentalni pretprostor Bolleovim arkadama (dimenzija parka prati dimenziju arkada (integralno doživljavanje))). Izmještanjem kolnog prometa i prometa u mirovanju u zapadnu, pristupnu zonu parka, formira se cjeloviti perivoj u službi pješaka.

4) ZAŠTITA BILJNOG FONDA
Pošto je postojeće zelenilo (uglavnom) kvalitetno, rješenje u potpunosti zadržava postojeću vegetaciju, koja, zajedno s novom parternom dispozicijom, predstavlja "preklopljeni" gornji layer (krošnje), dok debla slobodno padaju jednom na travnatu, a drugi put na pošljunčanu hodnu plohu, stvarajući zanimljive preplete otvorenog i zatvorenog s prohodnim i neprohodnim.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Nagrade preko natječaja
I nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša Kapele Krista Kralja na Mirogoju) 05.11.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: