Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Zadržavanjem vanjskih gabarita, a uklanjanjem unutarnje konstrukcije, stara se građevina transformira u ulazno dvorište. Time se omogućuje da sadržaji nove građevine zakladnog doma budu orijentirani na obje fasade, na dvije mirne zone; dvorišnu i zonu prema naselju. Planirana zaštita povijesnog radničkog naselja Kanal prvenstveno se odnosi na očuvanje urbane matrice, istovremeno omogućavajući povećanja izgradnje, čime se slika naselja bitno mijenja. Ovim projektom nastojalo se očuvati postojeću građevinu kao fragment naselja čiji izvorni oblik rapidno nestaje. Kako zatečena građevina individualno nema povijesnog značenja, bilo je moguće njome slobodnije manipulirati. Prostor formiran zidovima nekadašnje uglovnice postoje zaštitna zona između bučnog križanja i nove zgrade definirajući unutrašnje, reprezentativno dvorište Doma. Takav sklop ispunjava zahtjeve zatvorenosti i potrebe mira, te omogućava orijentaciju javnih prostora na dvorišnu stranu, te smještajnih jedinica prema unutršanjosti stambenog naselja. Sklop ulaznog dvorišta u gabaritu stare kuće i nove zgrade koja ju obuhvaća s dvije strane ispunjava zahtjevne zatvorenosti i potrebe mira, te omogućava orijentaciju javnih prostora na dvorišnu stranu, a smještajnih jedinica prema unutrašnjosti stambenog naselja.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1379,55 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:

  


Sponzori: