Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Zbog svojih dimenzija (20x20cm) teksturne pločice daju taktilni doživljaj cijelom volumenu. Kompozicija otvora na fasadi apstrahira volumen, kuća postaje neutralna, a istovremeno i monumentalna. Postaje znak (orijentir) u prostoru na mjestu križanja dvije glavne gradske osi.
Na jugu ona ne prati rub parcele i to kreira predvrt koji zajedno s onim na zapadu stvara zaštitnu tampon zonu između doma i trotoara, avenije. Na istoku se otvara, izlazi iz postojećeg ritma ulice. Time naglašava svoju poziciju, a ujedno i otvara novu vizuru koja cijelu situaciju čini dinamičnijom.
Kuća je tlocrtno pravilnog kvadratnog oblika kao i osnovna prostorna podjela. Jedini izuzetak su komunikacija u prizmelju i na 2. katu. U prizemlju se glavna komunikacija sužuje od ulaza prema kraju kuće i tako diferencira prostorne cjeline (ulazni prostor, garderoba, predkapela…). Na 2. katu ona postaje svojevrstan trg, mjesto susreta. Taj je prostor vizualno povezan i s 3. katom, a kroz krovni otvor pogled se proteže prema nebu. Domaćinstvo je smješteno na 1. katu s izuzetkom ulaznog prostora, sanitarija s garderobom i ureda koji su na nivou terena odnosno prizemlja. Zonirano je u skladu s natječajnim uputama pa su tako jedine dvije veze s ostatkom centra u prizemlju preko sakristije, a na katu preko predblagavaonice.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: