Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Kozlina, Igor, Autor
Lemac, Maja, Autor
Lemac, Mateja, Suradnik

Opis

Zadana parcela na samom kutu križanja dviju značajnih avenija te u zoni konsolidirane individualne stambene izgradnje diktirala je jasan i kompaktan završetak te cjeline.
Kolni i pješački prilaz građevini formirani su s njezine sjeverozapadne strane, čime je izbjegnuto rastvaranje ugla prema križanju i stvaranje intimnijeg, uvučenog prostora ulaza na strani gdje se pretpostavlja intenzivniji pristup korisnika zgradi.
Izbjegnute su denivelacije na parceli kako bi se osigurala što lakša i jednostavnija dostupnost i organizacija svih njezinih igrađenih i neizgrađenih dijelova. Stoga je parkiranje i ulaz u građevinu riješen na razini servisnih ulica.
Dvostruki karakter parcele – intenzivno gradski jugozapadni i stambeni sjeveroistočni odgovara dvostrukom karakteru zgrade. Prostori su tako podijeljeni u zone više frekventnosti korištenja, odnosno pristupačnije i javnije zone te zone koje zahtjevaju smanjenu razinu buke i privatniji karakter. Na tom „tišem“ sjeveroistočnom dijelu oblikovan je vrt i pretpostavlja se njegovo intenzivno korištenje od strane studenata, suradnika pa i posjetitelja doma.

„Prva razina javnosti“ - prizemlje
Ovaj je dio najpristupačniji posjetiteljima. Tu se nalazi ulazni prostor (s prostorom za okupljanje u vrtu) sa svim pratećim prostorijama te dnevni boravak sa svojim proširenjem na vrt. Predavaonica u nastavku funkcionira neovisno, ali je i uskom zonom vezana za boravak.
Na ovoj etaži je i odvojeni ulaz za domaćinstvo.


„Druga razina javnosti“ – 1. kat
Na katu se nalaze kapela, primaća soba i učionica na jednoj strani, dok su na uličnu stranu orijentirane blagovaonica i ostale prostorije domaćinstva odvojenom komunikacijom povezane s prizemljem. Primaća soba je otvorenog karaktera, odvojena staklenom stijenom od zajedničkog pretprostora koji se preko nje osvjetljava i može se koristiti kao prošireni pretprostor učionice ili kapele. Zatvaranjem poprima intimniji karakter otvoren prema vrtu.

„Treća razina javnosti“ – privatni prostori 2. i 3. kata
Te dvije etaže zauzimaju spavaonice studenata i suradnika doma. Na drugom katu proširena komunikacija ispred smještajnih jedinica postaje mali zajednički prostor druženja, vidljiv s trećeg kata i osvijetljen svjetlikom na krovu. Sa zadnje etaže moguće je ostvariti pristup na djelomično natkrivenu zajedničku terasu.

Prostorije domaćinstva zauzimaju površinu na dvije etaže, glavne su na 1. katu gdje su ostvarene i nužne veze s ostatkom zgrade preko sakristije i predblagovaonice. Spremišta sredstava za čišćenje i dovod vode riješeni su na svakoj etaži bilo u prostoru sanitarija (ormarići pod umivaonicima) ili kao ugrađeni ormari s umivaonikom. Domaćinstvo je orijentirano na sjeverozapad čime se poštuje podjela na zone i, osim fizičke, onemogućava vizualnu vezu s ostatkom zgrade.

Površina kontinuiranog „platna“ koje zaokružuje postojeću cjelinu i stvara njezinu sliku prema križanju razbijeno je uvlačenjem pojedinih ploha i njihovim oblikovanjem u drugom materijalu. Korišteni materijali završne obrade su žbuka bijele boje i opeka s plitkim vertikalnim i dubokim horizontalnim fugama. Otvori na pročeljima tvore ritmičnu kompoziciju, a svojim oblikom i veličinom se nadovezuju jednom stranom na drugu. Zaštita od sunca su rolete u bijeloj boji.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1029 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.