Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

U kontekstu cijelog križanja sjeveroistočni ugao odudara od ostalih i po blizini izgradnje prometnicama s obje strane i po nedostatku zelenila te napose po niskoći izgradnje neprimjerene za volumene glavne gradske avenije. U skladu s propozicijama natječaja, oblikovanjem novonastalih volumena naslojalo se prevladati navedene razlike i postići veću oblikovnu ujednačenost križanja. Istodobno unutrašnjim prostornim rasporedom nastojalo se omogućiti funkcioniranje ''''Osobne prelature'''' u skladu s kontemplativnosti zajednice i njezine uloge promicanja svetosti u svakodnevnom životu te ostvarenja izvrsnosti u profesionalnom radu prožetom kršćanskim vrednostima.

Prema tome koncept projekta proizlazi iz dvojnosti specifične situacije – urbanističke i arhitektonske. Urbanističkom zahtjevu odgovorilo se poštivanjem postojeće matrice s
naglaskom na značaju ugla dviju glavnih gradskih avenija. Projekt zadržava glavne linije
postojeće matrice postavom volumena brisoleja na regulacijsku liniju dok se zapadni dio
cijelog volumena u prizemlju uvlači za 1,5 metar. Time se istodobno poštuje zadana
gradska matrica, ali se omogućuje i nužni odmak stambenih i javnih prostora u prizemlju od
prometnica. Na katovima pak zapadna strana objekta ponovno je istaknuta do navedene
linije matrice čime se, željelo s uvlačenjem trećeg kata i spomenutom postavom brrsoleja,
istodobno postići kompaktan i razveden volumen što znaiči efekltni oblikovni naglasak
križanja i cijele stambene zone na što se nadovazuje i koju zaključuje. U pogledu volumne kompozicije posebna uloga pripada brisoleju - oblikovnom i funkcionalnom elemantu
pozicioniranom u smjeru regulacijske linije tako da ujedno naglašava i ugao. Funkcionalno
on formira ulaznu zonu na zapadnom pročelju poput trijema i štiti javne prostore u sklopu
građevine. Rastvaranje ožbukanih fasada nizovima uskih izduženih prozora objedinjene su
urbanistički i nemjenski zahtjevi: ostvaren je neophodni spoj moderno koncipirane
arhitekture s tradicionalno okolišem, te je omogućena optimalna povezanost/izoliranost
unutrašnjeg prostora u odnosu na gradski ambijent.

Unutrašnji raspored proizlazi iz specifičnosti namjena koje uključuju tri funkcionalno odvojena dijela – javni (obrazovni) prostori, stambeni prostori i domaćinstvo.Takva koncepcija zahtijeva više ulaza. Dva javna ulaza zamišljena su osno – prednji s trijema glavne avenije na zapadu, a stražnji s platoa u dvorištu. Treći ulaz je predviđen samo za osoblje domaćinstva. Prostor ispred istočnog pročelja ima rampu za ulaz u garažu, manju platformu za okupljanje i traženu uređenu zelenu površinu. Parkirališna mjesta su predviđena u garaži ispod dvorišnog prostora koja ja rampama povazana s priastupnim cestama. Uz funkcionalnu prostornu dispoziciju specifičnost namjene prostora u oblikovnom se smislu očiluje postavom unutrašnjih komunikacija na naičin da svojim rasporedom formiraju temeljni znak kršćanstva – križ.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: