Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Karakteristike programa, lokacije i samog karaktera građevine potaknuli su razvijanje pristupa problematici. Budući da je građevina koncipirana kao spoj smještajnog dijela i obrazovnog centra, spoj polujavne i privatne namjene, mora izražavati ideju dualizama kroz koncepciju tlocrta, volumena i fasade. S obzirom da se radi o domu, dakle „kući“ za studente, kao i zbog limita programa i parcele, uzimamo jasan i kompaktan volumen karakteristične ikonografske siluete (kuća sa kosim krovom).
Istodobno, kuća mora naglasiti i svoju otvorenost za širu „publiku“. Dakle, mora biti dovoljno prepoznatljiva. Pristup problematici je sljedeći: preuzeti jednostavne i prepoznatljive arhitektonske oblike i elemente te njihovom reinterpretacijom dati odgovarajuću sliku građevini prilagođenu njenom karakteru.

Građevina je, dosljedno karakteru, u presjeku zonirana po etažama. U prizemlju i na katu smješteni su dijelovi obrazovnog centra, dakle polujavni dio građevine, dok su na višim katovima smještene sobe. Jedinu iznimku tvore primaće sobe, koje smo interpretirali kao intimnije prostore u odnosu na ostale dijelove obrazovnog centra (druženje studenata sa vlastitim gostima) te ih zbog manjka prostora na nižim etažama smjestili u potkrovlje objekta. U prizemlju se nalaze prostori ''spontanog'' druženja, dnevni boravak i blagovaona, soba za kompjutore i sa blagovaonom funkcionalno povezani blok kuhinje. Ostatak gospodarstva, kao i spremište smješteni su u podrumu. Kapela , koja je bitan, ali ''miran'' dio građevine smještena je na prvom katu i okrenuta prema dvorištu, udaljena od buke ceste. Na drugom katu smještene su sobe za studente, dok je treći kat-potkrovlje podijeljeno na dio za svećenika, upravitelja i voditelje doma , dio za studente i gore navedene primaće sobe.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1275,95 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.