Radionica

[uebergaenge] 2015

Autor/izvor: DAZ 31/08/2015

Radionica [uebergaenge] dio je programa projektiranja u okviru master studija Fakulteta za arhitekturu u Beču te se ove godine po 14. put odvija u Istri, a ujedno prvi put i u Rovinju. O temi radionice i nizu predavača pročitajte u nastavku.

Institut za stanovanje i projektiranje, tehničkog sveučilista u Beču pozicinirao se kao mjesto otvorenog dijaloga i ispitivanja tema vezanih uz stanovanje, kao i docking-station za studente u smislu stalne dijaloga i razmjene različitih arhitektonskih pozicija. Metode kao i teme, koje se pored stanovanja bave i drugim područjima arhitekture, određene su odabirom i načinom rada pojedinih voditelja te gostiju koji sudjeluju u programima, workshop-ovima, predavanjima, studijskim putovanjima, publikacijama, izložbama i sl.

Tema:
Netipičnu situaciju različitih mjerila, niske gustoće, izuzetnog krajolika, te visokog razvojnog potencijala, smatrao sam interesantnim izazovom studentima iz visoko urbaniziranih sredina Beča, Münchena, Venecije, Linza, Luevena, Dublina koji se kreću u drugačijim kulturološkim, te socioekonomskim konstelacijama.

Radionica [uebergaenge] pruža im iskustvo internacionalne razmjene, novog, njima do tada nepoznatog konteksta, zgusnutog programa arhitekture non-stop, kako u uobičajenoj formi individualnog ili grupnog rada, tako i u neformalnim diskusijama uz čašu terana i mirise tartufa, popraćeno intenzivnim ritmom večernjih predavanja i prezentacijama na glavnom gradskom trgu.

Upravo mi se prostor Istre zbog svog zemljopisnog položaja, političke i gospodarske situacije, zainteresiranosti ulagačkog kapitala, te početaka stvaranja političkih i gospodarskih mehanizama kontrole i usmjeravanja, činio izuzetno interesantan i relevantan u europskim okvirima s obzirom na proširenje EU-a takozvanim zemljama tranzicije. Tako je i tema ove radionice traženje i razvijanje prostornih i arhitektonskih okvira i modela, te programatskih promišljanja i koncepata koji  bi i na globalnom i na lokalnom nivou pratili, odnosno podržavali taj razvoj.

Program:
Kod programa [uebergaenge] se radi o razradi tema baziranih na soft programu, topografiji, klimatskim uvjetima, ekologiji, političkoj realnosti, povijesti, te stvaranju novih strategija razvoja u odnosu na mjesto, prostor i funkcionalne aspekte stanovanja, rada, turizma, slobodnog vremena, kulture Istre itd., kao i definiranju međuprostora kroz novu programatsku zbijenost inovativnih arhitektonskih modela prilagođenih novim scenarijima življenja i rada. 

Ne radi se naravno o konzervaciji svakodnevne idile, već o strateškom promišljanju novih sfera življenja, doživljaja, produkcije, rezerve/temporarnih događanja, te njihove aplikacije na lokalnom teritoriju te očuvanju izuzetno kvalitetnog krajolika i prirode.

Zadatak je uočiti i istražiti transformacijske potencijale arhitekture, kojima se prostori „između“, na prijelazu pejzaža, urbane i seoske matrice aktiviraju i transformiraju. Važno je uspostaviti mehanizme, koji će pokrenuti procese razvoja u rasponu od malih, jasno omeđenih zahvata i promjena, do scenarija koji se bave širim prostorom.

I ove godine je pojas sjeverne luke tema studentske ljetne radionice. Nalazim da je teritorij od gradskog parkirališta i sve do kupališta pred bolničkim naseljem svojim nedovršenim izgledom i neiskorištenim potencijalom izuzetno zanimljiva. Obrađujemo uski pojas koji obuhvaća različite dijelove različitih gustoća i kvaliteta korištenja te ispitujemo mogućnosti i potencijale novih programa i odnosa prema gradu i okolnom tkivu.

Nekoliko statističkih podataka od početka 2002 godine:
Projekt [uebergaenge] koji je zamislio i vodi arhitekt Sasa Bradic dio je programa projektiranja u okviru master studija Fakulteta za arhitekturu u Beču, obuhvaća studijsko putovanje gdje se studenti upoznaju s Istrom i Hrvatskom, arhitektonsku radionicu uz sudjelovanje poznatih internacionalnih arhitekata predavača te izložbu svih projekata kao i post_workshop produkciju kataloga sa studentskim radovima.

U ovih zadnjih trinaest godina je izrađeno oko 200 studentskih radova, održana su oko 120 predavanja arhitekata europske scene, održane izložbe u Beču, Linz-u i Splitu, ove godine ce izložba biti postavljena u Rovinju u okviru radionice a dogovorene u Münchenu i Zagrebu.

Ovogodišnji gosti i predavači:
Maroje Mrduljaš, Hrvoje Njirić, Bernd Vlay, SUE Architekten, Giovanni Marras, Auböck&Karasz, Carlo Calderan, Saša Begović, Saša Bradić, David Calas, Jan Tabor.

Neki od gostiju predavača i kritičara od 2002:
W. Alsop, A.Lacaton, C. Brullmann, K. Shannon, J. Woodroffe, Querkraft, J. Tabor, ARTEC, PPAG, Alles Wird Gut, Feld 72, Koeb Pollak, H. Schramm, Enota, Sadar&Vuga, H. Njirić, 3LHD, Studio UP, A. Kostrenčić, T. Zarnic, G. Rako, S. Randić,  I. Turato, I. Franić, P. Mišković, A. Rusan, I. Crnković, Lj. Miščević, G. Marras, Auböck&Karas, Ch. Kuehn …. Itd.

Više na: www.wohnbau.tuwien.ac.at ,uebergaenge@tuwien.ac.at ,facebook

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: