Venecijanski bijenale

14 - 14

Autor/izvor: DAZ / Super Prostor 05/02/2014

Instalacija 14-14 će predstavljati Republiku Srbiju na XIV Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji. Ovu odluku je donijeo Stručni savjet, kao rezultat žiriranja natječaja za izbor predstavnika u segmentu nacionalne prezentacije, a jedan od autora je i mladi zagrebački arhitekt Igor Sladoljev. Temu ovogodišnje izložbe, Fundamentals, zadao je umjetnički direktor Rem Koolhaas, o čemu smo pisali ovdje.

Fundamentals daje vremenski i prostorni okvir za izložbu koja se bavi razvojem oblika i elemenata arhitekture. Vremenski, to je okvir jednog vijeka arhitektonske produkcije, a u prostornom smislu kontekst onoga što prepoznajemo kao posebnost u produkciji elemenata arhitekture. U ovako postavljenim uvjetima, moguć odgovor je skup dokumenata života oblika koji su nastali u ovom kontekstu, kao narativ i kao odgovor na zadatu temu izložbe.

Instalacija14-14, prema riječima autora, predstavlja selekciju od sto pojedinačnih elemenata, nastalih u jednom vijeku arhitektonske produkcije. Ambijent čine dvije zone, čiji polaritet, zatočen u okviru forme paviljona, sadrži svjedočanstva o građenom prostoru, artefaktima i memoriji o njima. Dokumenti oblika koji se izlažu se raspršuju i teže svojim polovima. Jedni su objektivna selekcija arhitektonskog repertoara – ono što je već usvojeno i prihvaćeno kao djelo od značaja, postavljajući se u poredak koji se vidi čas kao cjelina a čas kao pojedinačni samostalni oblik, u zavisnosti od blizine gledanja. Drugi su u ovom procesu dokumenti koji odlaze u polje periferije i postaju baza za nadgradnju, za nov narativ.

Instalacija 14-14 je ono što je između ova dva pola. Njena specifičnost je dualitet, kako u ambijentalnom tako i u sadržajnom smislu.

Autori
Zlatko Nikolić MArch.
Jelena Radonjić MArch.
Marko Salapura MArch.
Igor Sladoljev MArch.
Aleksandar Hrib MArch.

Suradnici na projektu
Andrea Palašti, vizuelna umjetnica
Srđan Keča, reditelj

Komesar izložbe
v. prof. Ivan Rašković d.i.a.

Stručni savjet
mr Ljiljana Miletić Abramović, d.i.u.- predsednik Saveta
dr Igor Marić, d.i.a.- potpredsednik Saveta
prof. dr Radivoje Dinulović, d.i.a.
v. prof. Milan Đurić, d.i.a.
doc. dr Vladimir Milenković, d.i.a.
mr Miroslava Petrović Balubdžić, d.i.a.
v. prof. Borislav Petrović, d.i.a.

izvor: Super Prostor

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: