Izložba

20 godina časopisa Oris: Spomen-park Dotrščina

Autor/izvor: DAZ/ORIS 25/02/2019

U subotu, 2. ožujka u 12 sati, u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3 u Zagrebu, otvara se izložba ''20 godina časopisa Oris: Spomen-park Dotrščina'' kojom se obilježava 20. godišnjica objavljivanja časopisa Oris.

Prvi broj Orisa prije 20 godina

Prvi broj časopisa Oris za arhitekturu i kulturu življenja, izašao je prije 20 godina, 2. 3. 1999. Ova važna obljetnica obilježit će se izložbom u Oris Kući arhitekture o Spomen-parku Dotrščina koji u povijesno-umjetničkom smislu predstavlja iznimnu simbiozu spomeničke baštine i krajobrazne arhitekture.

Na izložbi će biti prezentirane autorske fotografije jednog od majstora suvremene hrvatske fotografije, Josipa Klarice, snimljene posebno za Oris. Osim Klaričinih fotografija obilježenih umjetničkim senzibilitetom, na izložbi će biti prezentirani i arhivski materijali, nacrti i skice o Dotrščini iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te Muzeja suvremene umjetnosti, koji su ujedno i partneri izložbenog programa. Slavljenički 115. broj časopisa Oris donijet će prikaz Spomen-parka Dotrščina u tri priloga: umjetničke fotografije uvaženog fotografa Josipa Klarice praćene tekstom Tomislava Pavelića, vrijedan dokumentarni prikaz područja znanstvenice Sanje Horvatinčić te prilog Nenada Fabijanića o neizvedenom projektu Memorijalnog muzeja Dotrščina. Sve tri teme bit će zastupljene i na izložbi ovog projekta u kojem se ogledaju sve kvalitete koje Oris njeguje u svom djelovanju: trajnost, kvaliteta, vrednovanje baštine, promišljenost, interdisciplinarnost.

'Dotrščina je spomen-projekt ovih prostora s odmakom poslijeratnih  godina, konstituiran čistom arhitekturom, smišljen uvjerljivo projektiranom predstavom i jasnim sredstvima. Predstavlja se ovdje kao tipičan rezultat i proklamacija onodobnih arhitektonskih natječaja: prije svega tražila se misao i ideja, dovoljno potvrđena dokazima inteligencije i likovne kulture autora. Kontinuirano otporan na mijene i trendove svoga vremena, uvjerljivi modernist, ali danas i  aktualno utjecajan emisijom svojih crtanih misli, Šegvić nas i dalje podsjeća, upozorava: misao NE VENE.

Iz teksta Nenada Fabijanića, Gesta, potez, a ne mrlja, Oris 115

Suradnja Društva arhitekata Zagreba i Orisa

U 2019. godini Društvo arhitekata Zagreba je za svoje redovne članove, potporne i pridružene te one s članarinom plus u članarinu uključilo i šest ORIS brojeva za 2019. 20 godina redovitog izlaženja ovaj časopis pozicionira danas u najvrijedniju redovnu tiskovinu arhitektonske zajednice u Hrvatskoj, sa zamjetnim interesom i u široj regiji.

Ova suradnja razvija se na temeljima inicijativa tribine "Institucije arhitekture - zajednička budućnost" i zaključcima o potrebi suradnje na svim nivoima arhitekonske zajednice, kako između društava uključenih u Udruženje hrvatskih arhitekata, tako i nadalje s Hrvatskom komorom arhitekta, Arhitekonskim fakultetima, Udruženjem arhitekata pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te inicijativama pojedinaca i udruga poput Orisa, Vizkulture, pogledaj.to, facebook grupe "Zakon o gradnji '14", blogova, Prava na grad i sl.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: