Najava

4. Dani zagrebačke arhitekture - Potencijal krize - Poslovna arhitektura

Autor/izvor: DAZ 06/05/2014

Od 21. do 24. svibnja nas očekuju 4. u nizu Dani zagrebačke arhitekture, manifestacije kojom se arhitektura grada približava i otvara svima zainteresiranima. Očekuje nas niz predavanja, stručni obilazak te svečana promocija počasnih članova DAZ-a. Tema ovogodišnjih Dana je Potencijal krize – poslovna arhitektura, a programski voditelj Alan Kostrenčić.

Ovogodišnji dani otvorene arhitekture kao temu imaju arhitekturu poslovnih zgrada. Možda pomalo čudan izbor teme u doba krize i u situaciji kada na godišnjoj izložbi realizacija postoje tek dvije realizirane poslovne zgrade. Međutim, upravo kriza sadrži u sebi potencijal „novog“ početka, nužnost „drugačijeg pogleda“. Promijenjeni kontekst u kojem radimo zahtijeva i promjenu u samoj disciplini kojom se bavimo. Riječi Rema Koolhaasa …uvjeti u kojima gradimo arhitekturu promijenili se više puta u posljednjih 20 godina, nego li u prethodnih 2000… možda najbolje ilustriraju intenzitet te promjene.

Uzimajući u obzir te činjenice, pokušati ćemo uvidjeti potencijal krize kao pokretač nekih novih odnosa i procesa u društvu, a sa kojima, pod uvjetom da ih razumije i anticipira, arhitektura može dobiti novi zamah i polet. Međutim da bi se problem sagledao drugačije,  nužno je promijeniti optiku, kut gledanja. Iz tog razloga problem je promatran iz triju različitih gledišta van same discipline arhitekture (u užem smislu): ekonomsko-tržišnog; tehnološkog i organizacijskog; te antropološkog i sociološkog.

Prvi se dan tako bavimo uvjetima tržišta i ekonomskim kontekstom koji određuje realitet u kojem radimo, te kontekstom kakav bi nas mogao očekivati u neposrednoj budućnosti. Taj prvi dan nosi naslov „Stanje stvari – resursi, potrebe potencijali“. Sa našim gostima, od kojih dva ne dolaze iz područja arhitekture, pokušat ćemo vidjeti koje su to i kakve promjene u ekonomiji i društvu koje definiraju ili će tek definirati potrebe za arhitektonskom artikulacijom i arhitektonskom „proizvodnjom“. Pokušat ćemo razumjeti logiku „tržišta“, te pokušati razumjeti u kojim smjerovima će se razvijati trendovi „poslovanja i proizvodnje“.


stručni obilazak - Dani zagrebačke arhitekture 2013.

Drugi dan, nazvan „i-work vs. poslovni prostor“ pokušat će, ponovo uz pomoć troje gostiju, naznačiti u kojim okvirima se poslovni prostori radikalno transformiraju - i tipološki i funkcionalno. Te promjene ne proizlaze samo iz nove organizacije i podjele rada (sve veći broj free-lance zaposlenike), veći i na pojavu novih vrsta zanimanja (tzv. kreativna industrija). Obje su promjene proizašle dobrim dijelom iz novih IC-tehnologija, koje otvaraju jedan sasvim novi pristup radu kao drugačiji odnos „snaga“ rada i profita. Te promjene zahtijevaju i drugačiju arhitekturu ili možda drugačije razumijevanje i redefiniranje arhitekture…

Treći dan, trebao bi pak dati sliku na koji su način ti procesi „opredmećeni“ arhitekturom u pojavnosti grada, koje promjene u identitetu stvaraju takove nove „izgrađene strukture moći“. Spomenuti „novi odnosi snaga“ iziskuju nove formate „reprezentacije“, koji svoju konkretizaciju, materijalitet, imaju u arhitekturi. Pitanje je dakle, kako ti novi procesi, djeluju na klasičnu tipologiju kapitalizma – neboder, te kako ti novi obrasci, kroz pojedinačnu arhitekturu, grade identitet grada. Koje su to antropološke, sociološke i ine konzekvence arhitekture? Koja je razlika i što možemo očekivati kroz te promjene?

Pozicija arhitekata danas je takova da ponovo moraju zauzeti mjesto „javnih intelektualaca“ koji s jedne strane moraju vrlo dobro razumjeti vanjski kontekst u kojem rade, ali sa druge - i direktno učestvovati u njegovom stvaranju, a ne prepuštati se „prokletstvu uslužne djelatnosti“ gdje smo svedeni tek na dekoratere koji pakiraju stvari određene uskogrudnom logikom - ekonomije, tržišta i politike.

Dani zagrebačke arhitekture uvršteni su u program stalnog stručnog usavršavanja.

Srijeda 21.04.2014. – 3 boda
Četvrtak 22.05.2014. – 3 boda
Petak 23.05.2014. – 3 boda


Subota 24.05.2014. (obilazak) – 2 boda (sukladno odredbi Pravilnika o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva, Tablici bodovnih vrijednosti kategorija unapređivanja i usavršavanja znanja r.br. 11.“ Potvrdu o sudjelovanju za stručni obilazak izdaje organizator, Društvo arhitekata Zagreba.

PRIJAVE ZA OBILAZAK SE ZAPRIMAJU DO 22.05. DO 16h

PRELIMINARNI PROGRAM 4. DANA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE

Preliminarni program preuzmite OVDJE . 

Preliminarni raspored stručnog obilaska zagrebačke poslovne arhitekture preuzmite OVDJE.

Više o prošlogodišnjoj manifestaciji saznajte na poveznicama: Dani zagrebačke arhitekture 3 i Stručni obilazak zagrebačke arhitekture.


Promocija počasnih članova Društva arhitekata Zagreba 2013.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika, dok je tema 2013. bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji.

Programski odbor:

Alan Kostrenčić – voditelj

Teo Budanko

Organizacijski odbor:

Mladena Belamarić – voditeljica

Ana Marendić

Antonija Maršić

Silvio Rahle

Toni Serdarušić

Vesna Vrga Perović

Pokrovitelj:

              

Gradska Skupština Grada Zagreba

Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

 

Brončani sponzori:

        

Rockwool                                           Zagreb Montaža Grupa

Sponzori:

Beton Lučko

Medijski pokrovitelj:


Jutarnji list

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.