Izložba

48. Zagrebački salon

Autor/izvor: DAZ 26/06/2013

Danas, 26. lipnja u HDLU na Trgu Žrtava fašizma otvara se 48. Zagrebački salon. Ovogodišnja tema je Identitet.

Identitet, koji se kao riječ od početka globalizacije sve češće spominje, dovodi u pitanje i provlači ili obuhvaća sve pore društva. Da li je identitet riječ u čiji se kontekst sve i svašta može umetnuti ili je identitet vrlo bitna forma koja određuje egzistencijalni smisao pojedinca, grupe, zajednice?

Nemojmo zanemariti činjenicu da Zagreb i Hrvatska za koji dan svečano ulazi u novi sustav za koji nismo sigurni što nam sve točno donosi. Tako možemo zaključiti da se već idući kontekst salona dovodi u pitanje ako ga uspoređujemo s kontekstom unutar kojeg je formiran. Ne govoreći pritom u lošem smislu, već iz perspektive radoznalca. Ovaj pred nama zasigurno je posljednji koji je važan samo unutar granica Hrvatske jer već sljedeći biti će prvi unutar proširenih granica.

Kritika, koja nedostaje u pisanom obliku a upućena umjetnosti nužna je za formiranje identiteta u smislu pripadnosti. Ono što je važno je da ne nedostaje kritike od strane umjetnosti prema društvu u kojem se ta ista umjetnost rađa. No umjetnost je odavno kritika, osim što je potaknuta iznutra, proizlazi iz usporedbe s nečim postojećim izvana a sadržajno primamljivim.

Kako umjetnost propituje vlastitu egzistenciju unutar globalnog konteksta i koliko je spremna kritički sagledati vlastiti entitet pitanja su kojima se bavi ova tema salona. Da će se s proširenjem granica identitet pojedinca, zajednice i prostora s vremenom mijenjati to je neupitno, ali u kojem smjeru?No, pokušajmo ući na mala vrata velikim i jasnim idejnim konceptima, podložnim kritikama i spremnim za modeliranje i prilagodbu. Zagrebački salon dio je identiteta grada Zagreba, umjetnik je tako urednik / moderator tog identiteta.

48. zagrebački salon tako postaje zbir različitih umjetničkih pristupa i disciplina, sabirna točka istovjetnosti ali i trenutak emancipacije umjetnosti od umjetnika samih.

Tea Hatadi, autor koncepcije 48.zagrebačkog salona

Radno vrijeme:

utorak - petak 10 -14 sati i od 17-21 sat; subota i nedjelja 10 – 14 sati 

Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

pozvani umjetnici

Cvjetanović Boris, Cvjetičanin Branka, Ladislav Galeta Ivan, Martinis Dalibor, Trbuljak Goran, Žanić Vlasta

izabrani umjetnici

Babić Vanja, Barišić Petar, Mileusnić Dragan i Serdarević Željko, Brajnović Tomislav, CT kustoski koncept (Krašković Denis, Milić Miron, Pavić Predrag, Šandrk Stjepan, Tadić Stipan), Čop Matija, Friščić Danko, Grlić Martina, Ivančić Josip Pino, Juran Igor , Jurić Ivana i Fischer Fedor, Kurtela Nina, Malčić Ivica, Maleković Tonka, Marinić Marin, Medić Duje, Mezak Davor i Čubrilo Marko, Midžić Ivan i Svetić Josip, Miholić Martina, Miletić Hana, Pašalić Marko, Pavlović Pavle, Petrović Janko, Rožman Maja, Sanvincenti Davor, Sorola Melita, Stanić Marijana, Stojanovski Krunislav, Šuvar Duje , Vesović Milislav i Vujičić Lara, Vivoda Ana , Vukosav Borko, Vulić Ivana

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: