Stručni skup

8. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2013

Autor/izvor: DAZ 16/04/2013

Osma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda i suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke održati će se od 18. do 30. travnja 2013.

Nedelja arhitekture pokrenuta je sa idejom da vrijednosti koje stvara i promovira arhitektura vode ostvarenju boljeg životnog okruženja i kulturnom uzdizanju društva, kao takva ona daje priliku arhitektima, domaćim i stranim da pokažu svoje radove i da govore o različitim društvenim prilikama, naprednim projektantskim razmišljanjima, kvalitetnom građenju i održivom razvoju. Kao i kod drugih poslova, dugoročna posvećenost visokim ciljevima, bez rezultata koji iz rada proizlaze, dovodi neminovno do sumnji i samopreispitivanja, koji lako mogu prerasti u razočaranje i potištenost, ali isto tako, ukoliko se usmjere ka razotkrivanju grešaka u pređašnjim uvjerenjima i postupcima, mogu unaprijediti odnos prema uvijek neugodnoj stvarnosti. Čini se da je razotkrivanje arhitekture jedino što u ovom teškom trenutku preostaje arhitektima. Zbog toga želimo sa vama podijeliti nadu da će preispitivanje postupaka proizvodnje arhitekture – od prvih nagovještaja u svijesti do posljednjeg zavrtnja na gradilištima – pomoći svima da pronađu ona mjesta u arhitekturi koja su danas važna drugima, a ne samo arhitektima, i da prokrče one putove koji će ih povezati sa okruženjem koje namjeravaju mijenjati. BINA sa ovakvim ciljem organizira različite izložbe, predavanja, tribine, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući iskustvo manifestacije za posjetioca pretvoriti u novi doživljaj te postići novu percepcija arhitektonskog stvaralaštva.

Ovogodišnju temu Razotkrivanje arhitekture organizatori vide kao priliku da se, u za mnoge obeshrabrujućim uvjetima za bavljenje arhitekturom, pozabavimo preispitivanjem postupaka proizvodnje arhitekture. Cilj ovakvog preispitivanja je pronaći ona mjesta u arhitekturi koja su danas važna drugima, a ne samo arhitektima, i prokrčiti one putove koji će nas povezati sa okruženjem koje namjeravamo mijenjati.

Tradicionalno brojni i raznovrsni događaji – izložbe, predavanja, šetnje, radionice – odvijati će se u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Dečjem kulturnom centru, Francuskom institutu, Muzeju savremene umetnosti i NITEA izložbenom salonu u Beogradu, uz sudjelovanje značajnih gostiju iz inozemstva kao što su Shohei Shigematsu (OMA) i Wolf D. Prix (Coop Himmelb(l)au).

Nove informacije možete pratiti na web stranici BINA, gdje možete preuzeti i detaljan program događanja.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: