akcija kvart i akupunktura* grada: RADIONICA: TREŠNJEVKA

Autor/izvor: Davorka Perić, DAZ 08/10/2010

Radionica za studente s ciljem oživljavanja Trešnjevke od  8. - 11. listopada 2010.

akcija kvart i akupunktura* grada: RADIONICA: TREŠNJEVKA

Dvadesetak studenata s Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna i Agronomskog fakulteta u Zagrebu u okviru radionice na Trešnjevci od 8.-11. listopada 2010. kritički i kreativno reagiraju na doživljaj i čitanje prostora gradskih kvartova i u njima specifičnih pojava i potreba, na arhitektonsku, umjetničku i drugu idejnu produkciju, javnu akciju koja je produkt doživljaja prostora i komunikacijske situacije sa stanovnicima i mjestom radionice.

Radionica će se baviti temom socijalnog, urbanog, javnog i intimnog prostora Trešnjevke, njegovog oživljavanja u zanemarene i potencijalne lokacije ključne za život Trešnjevke, proizašla i iz mišljenja stanovnika i korisnika kvarta, koje pozivamo na suradnju. Radionica uključuje četverodnevni rad mentora i studenata, završnu prezentaciju s gostima kritičarima i izložbu, a radionicu će pratiti i predavanja stručnjaka s temama relevantnim za radionicu.

Kao najava radionice, zgrada Zagrepčanke, na istočnom rubu Trešnjevke, biti će korištena kao gigantski ekran gdje će tijekom noći osvijetljenim prozorima, svijetliti različite poruke i grafike...


petak 8. listopada od 10-13 sati

ciklus predavanja ARHITEKSTURA*:

dr. sc. Feđa Vukić, Identitet i sustav grada
Kristina Careva, d.i.a.: Urbana umjetnost
Rene Lisac, d.i.a: Akupunktura grada
dr. sc. Fedor Kritovac: Trešnjevka/Izvori, poticaji, mjesta

ponedjeljak 11. listopada u 19 sati

izložba
prezentacija radova nastalih i sklopu radionice

Centar za kulturu Trešnjevka
Galerija Modulor, Park Stara Trešnjevka 1



Studenti s Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Filozofskog fakulteta, Studija dizajna i Agronomskog fakulteta - Krajobrazna arhitektura u Zagrebu u okviru radionice na Trešnjevci od 8.-11. listopada 2010. su kritički i kreativno reagirali na čitanje i doživljaj prostora kvarta – Trešnjevke.



Poslušajte i pogledajte rezultate radionice

u ponedjeljak 11. listopada u 19 sati

na prezentaciji i izložbi radova nastalih i sklopu radionice
Centar za kulturu Trešnjevka
Galerija Modulor, Park Stara Trešnjevka 1 i različite lokacije na Trešnjevci


Nakon zajedničkih zapažanja o prostornim specifičnostima i strukturi kvarta studenti su predložili su povezivanje pojedinih lokacija i njima pripadajućih fenomena crvenom linijom kako u virtualnom tako i u stvarnom prostoru na kojoj se ističu pojedine akupunkturne točke. U međusobno uvažavajućoj atmosferi studenti različitih struka ujedinili su svoja zapažanja u zajednički koncept vidljiv na google mapi unutar kojeg je svaka pojedina točka odnosno ideja vidljiva klikom miša. Karta kvarta u duhu narativnog urbanizama objedinjuje tridesetak mikro naracija, lokacija i ideja. Pojedini samostalni radovi našli su vezu s zajedničkim konceptom lociranjem pojedine mikro priče uz konkretnu lokaciju u prostoru i na karti.

Jedna od akupunkturnih točaka je trešnjevački bazen na otvorenom, u parku, zatvoren početkom 40-tih godina prošlog stoljeća. Postavljanjem balona s vodom u bazen, baca se svjetlo na zaboravljenu posebnost ovog bezimenog zagrebačkog parka. Zanimljiv moment izveden tijekom radionice je i korištenje postamenta bez kipa u Parku stara Trešnjevka za mjesto na kojem svaki trenutak svakodnevni prolaznik može postati privremeni heroj ulice. Različite kategorije prostora javni trgovi i ulice, privatni prostori stanovanja i zelene površine, preneseni su u malo mjerilo u i smješteni u dvorište Centra za kulturu Trešnjevka, te postaju arhitektonski okvir za upisivanje kvartovskih priča. U njima se mogu poslušati i pogledati razgovori s stanovnicima kvarta. Među njima nailazimo i na trešnjevačkog šansonjera Zvonka Špišiča čija je Trešnjevačka balada poslužila kao emocionalno urbanistička pologa za istraživanje kvarta.

Trešnjevačka tržnica tijekom noći postala je nogometno igralište, poigrajte s tom idejom kao i drugima u šetnji po Trešnjevci, ako ne u realnom prostoru i vremenu radionice, a onda u virtualnom prostoru.

Jedna od vrijednosti ove radionice je ideja zajedništva i dijaloga koja pruža mogućnost upoznavanja i vrednovanja novog i drugačijeg mišljenja, korištenja prostora i odnosa prema njemu. Na nju se veže ideja o improvizaciji iznad zadatosti formi, osluškivanju prostora i njegovih korisnika, o spontanom reagiranju i igri. Pitanje koje otvara radionica je kako pozvati stanovnike kvarta da se uključe u igru i kako pravila bazirana na osluškivanju terena i potreba njegovih korisnika približiti svima, a ponajviše onima koji mogu utjecati na razvoj ideja nastalih u radionici.

Autor teksta i radionice: Davorka perić



Sudionici:

Kristina Careva, Rene Lisac, Luka Korlaet, Andrea Vukojić, Martina Kapuđija, Tamara Marić, Olja Ivanović, Uršula Juvan, Ida Ister, Josipa Brdar, Larisa Ecimovuć, Maja Grđan, Ana Santini, Andrej Vuk, Antonio Julardžija, Vida Guzmić, Andreja Milovac, Ivana Golub, Ivan Tolić, Aleksandra Poljanec, Dorian Mandžukić, Lea Vene, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Saša Martinović- Kunović , Fedor Kritovac i Davorka Perić.













 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.