Arhitektura

Alejandro Soffia i Gabriel Rudolphy: Hostel Ritoque

Autor/izvor: DAZ / frameweb.com 13/01/2015

Između poznatog čileanskog turističkog grada Viña del Mar i omanjeg gradića Quintero nalazi se Playa de Ritoque, ljetna atrakcija za turiste i surfere na čijim rubovima su arhitekti Soffia i Rudolphy projektirali nisko buđetni arhitektonski skromni hostel koristeći lokalne materijale i tehnike grdnje, uz, kako to često biva visoka očekivanja investitora.

„Dok je normalno da investitori koji nisu iz arhitektonske branše nisu upoznati s troškovima gradnje, svi očekuju da njihove investicije zadovolje velika očekivanja“, istiću arhitekti Alejandro Soffia i Gabriel Rudolphy, autori nisko buđetnog hostela Ritoque. S minimalnim financiranjem projekta, arhitekti su mudro krenuli, suzdržavajući se financijski u još većoj mjeri. Projektiranju je prethodilo istraživanje lokalnih graditeljskih praksi, čime bi se izbjegli troškovi „uvoza“ stručne radne snage izvana. Arhitekti s uredom u Santiagu, proučili su i standardne dimenzije lokalne drvne industrije radi optimiziranja učinkovitosti i reduciranja otpada. Njihovi detaljni izometrijski nacrti i presjeci pokazuju kako su prethdne analize utjecale na kompleks zgrada.Unatoč tehnolškim i materijalnim okvirima, arhitekti su uspijeli stvoriti ugodan prostor suvremene estetike. Unutar kompleksa se nalazi pet manjih modularnih zgrada: tri dvokatne jedinice s krevetima, jedna sa zajedničkim i servisnim prostorijama i jedna sa stanom za vlasnika hostela. Svaka jedinica izvedena je u potpunosti u drvetu iznutra i izvana. Gruba zrnasta tekstura drvet stvara intenzivne interijere u kojima se prelazi izmešu zidova i stropova teško prepoznaju. Zgrade su lagano zarotirane na neobrađenim drvenim stupovima odakle gledaju prema Pacifiku.

Arhitekti: Alejandro Soffia i Gabriel Rudolphy http://www.alejandrosoffia.cl/
Fotografije: Juan Durán Sierralta
Izvor: http://www.frameweb.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: