Međunarodna konferencija

Architecture of Deconstruction / The Specter of Jacques Derrida

Autor/izvor: DAZ 16/10/2012

Arhitektura dekonstrukcije / Duh Jacquesa Derride je trodnevna međunarodna znanstvena konferencija, koju organiziraju Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Beogradu i Centar za etiku, pravo i primijenjenu filozofiju (CELAP).

Cilj konferencije skrenuti pozornost na pitanje granice između arhitekture i filozofije. Uz perspektivu odnosa između arhitektonske teorije i prakse te rada francuskog filozofa Jacquesa Derride, konferencija će biti usmjerena ka definiranju odgovora na pitanje nastaje li u suvremenim odnosima između dviju disciplina i nova vrsta nelagode.

S tim pitanjima na umu, organizatori se nadaju da će uspostaviti veze koje su tako snažno utjecale i na arhitekturu i na filozofiju u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, te na taj način, otvoriti mogućnost njihove reevaluacije u okolnostima koje definiraju naša suvremena vremena.
 
Na predavanjima će se analizirati različiti aspekti tema skupa i primijeniti niz različitih pristupa pitanjima interdisciplinarne suradnje.
 
Konferencija će se održati 25., 26. i 27. listopada, a sudjeluju Bernard Tschumi, Catherine Ingraham, Chris Younès, Francesco Vitale, Ljiljana Blagojević, Mark Cousins, Mark Wigley, Maurizzio Ferraris, Peter Eisenman, Renato Rizzi, Zoran Lazović i gospođa Marguerite Derrida.
 
Uvod u konferenciju bit će predavanje Marka Cousinsa pod nazivom Teaching Architectural History in an Architectural School. Cousins će govoriti o radikalnoj alternativi postojećim načinima poučavanja povijesti arhitekture, koju zadnjih godina pokušava provoditi na londonskom Architectural Association-u. 
 
Na otvorenju će osim Vladana Djokića, direktora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Petra Bojanića, direktora CELAP-a i IPST-a te Jeffreyja Kipnisa, profesora arhitekture sa Sveučilišta u Ohiju, govoriti i gospođa Marguerite Derrida.
 
Konferenciju zatvara posebno predavanje Bernarda Tschumija naslovljeno Concept, Percept, Affect, na kojem će Tschumi govoriti o svojoj najnovijoj knjizi Architecture Concepts: Red is not a Color u odnosu na odabrane primjere njegovih radova između 1976. i 2012. godine.
 
Više o programu i sudionicima konferencije možete potražiti ovdje.
 
 

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: