Sajam 2021

ArhiBau 2021: Prijava tema za Konferenciju

Autor/izvor: DAZ 28/03/2021

Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" s Konferencijom održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, s temom "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa". Pozivamo sve stručnjake zainteresirane za sudjelovanje u konferencijskom dijelu sajma da nam se jave sa temama koje mogu doprinijeti stručnoj raspravi.

DAZ poziva svoje članstvo, ali i stručnjake drugih profila, da svojim stručnim doprinosom (autorskim prikazom svog rada, odnosno prezentacijom drugih tema) doprinesu "ArhiBau 2021". Molimo navedite svoje podatke i  prijedlog stručnog rada / teme kojima biste doprinijeli sa svog stručnog aspekta stručnoj konferenciji "ArhiBau 2021", u okviru navedenih tema, ali i izvan predloženih okvira. Priložite sažetak i osnovne graf. priloge.

Prijave primamo do 30.04.2021. godine.

Prijave šaljite kroz obrazac na poveznici.

Programski odbor evaluirati će teme obzirom na profil i druge komponente konferencije i javiti Vam se povratno najkasnije do 20.5.2021.

Konferencijski dio sastoji se od pet glavnih programa:

1. Okviri kulture građenja u 21. stoljeću
izvorni Bauhaus bio je nositelj kulture građenja 20. stoljeća. Novi europski Bauhaus nastaje u trenutku očekivanih velikih društvenih i političkih promjena uzrokovanih velikim krizama. Razgovaramo o kulturi građenja u 21. stoljeću s posebnim naglaskom na doprinos hrvatske arhitekture, urbanizma i graditeljstva inicijativi Novog europskog Bauhausa.

2. Urbanizam 2021
otvara teme budućeg razvoja Grada Zagreba, Hrvatske i regije nadovezujući se na prostorno plansku dokumentaciju, ali i otvarajući temu nužnih novih strategija razvoja. Unutar strategije budućeg razvoja posebno je značajan segment koji se odnosi na sustavno promišljanje obnove nakon velikih hrvatskih potresa iz 2020. godine, ali i šire promatrano drugih kriznih zdravstvenih i ekonomskih situacija. Posebno je važno promatrati ovu temu kroz cjelovitost rješenja s kojima će doprinos inicijativi Novog europskog Bauhausa biti najveći.

3. Dani zagrebačke arhitekture 2021                 
daju presjek realiziranih projekata i iskustava u obnovi nakon potresa u 2020. godini. Uz konferencijski dio, kojim želimo diskutirati o potrebnoj cjelovitosti pristupa obnovi u okvirima inicijative Novog europskog Bauhausa, namjera je organizirati obilazak suvremenih realizacija, ali i realiziranih obnova, razmjena iskustva s dionicima obnove, kao i prezentacija različitih modela obnove u tehničkom, organizacijskom i financijskom smislu.

4. Baština 2021
otvara pitanje baštine koju ostavljamo budućim generacijama i povezanim rizicima u njenom upravljanu. Pitanje promatramo kroz odnos prema naslijeđenoj kulturnoj baštini te kroz stvaralaštvo koje ostavljamo budućim generacijama kao baštinu, propitujući njene specifične kvalitete. U ovom propitivanju treba istražiti dosadašnje i buduće modele kojima se baština utvrđuje i štiti od propadanja na održivi način, prateći inicijativu Novog europskog Bauhausa.

5. ARTUR - Arhitektura i turizam 2021
daje odgovore o budućnosti turizma u svjetlu inicijative Novog europskog Bauhausa. Uz konferencijski dio organiziraju se prezentacije najuspješnijih projekata koji mogu biti pokazni primjeri primjene inicijative Novog europskog Bauhausa promatranih kroz kriterije: arhitektonske kvalitete, utjecaja na urbanizam, nZeb, održivosti i društvenog doprinosa razvoju svijesti i promjene pristupa turizmu.

Tagovi

arhibau

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: