Izložba

Arhitekt Ivo Bartolić - modernistička arhitektura Siska

Autor/izvor: DAZ 25/11/2016

Izložba “Arhitekt Ivo Bartolić: modernistička arhitektura Siska” otvara se u petak 25.11. u 19h u Gradskom muzeju Sisak, a kroz originalnu projektnu dokumentaciju predstavlja deset sisačkih projekata različitih namjena, tipologija i projektih programa nastalih u razdoblju 1953.—1961. 

Ivo Bartolić autor je impozantnog opusa pretežno stambene i hotelske arhitekture, čiji rad u kontekstu modernističke arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća do sada nije bio sustavno istražen niti valoriziran. Svoju dugu i uspješnu karijeru započinje radeći u etabliranim arhitektonskim atelijerima još prije Drugog svjetskog rata, nakon kojeg radi u Arhitektonskom projektnom zavodu gdje će s prekidima ostati do sve svog umirovljenja s čelne pozicije zavoda početkom sedamdesetih. U svom radu još od 1950-ih godina inzistira na modularnoj koordinaciji projekata čime stvara preduvjete za industrijsku proizvodnju građevnih komponenti stambenih zgrada, koja će u idućim desetljećima postati opće prihvaćeni u stanogradnji.

U poslijeratnom razdoblju Sisak doživljava novi procvat i masovni priljev novog gradskog stanovništva zaposlenog u rastućim industrijama. Nove radničke stambene četvrti niču u prostorima između grada i industrijskh pogona, povezujući ih u urbanu cjelinu. Eksperimenti u stanogradnji pedesetih predstavljaju prve korake stambene politike koja će rezultirati izgradnjom sveobuhvatnih projekata poput Capraga.

Manje urbane sredine poput Siska kriju kvalitetna modernističkih rješenja koja će se s vremenom morati valorizirati kako bi se upotpunila slika povijesti arhitekture i urbanizma dvadesetoga stoljeća na našim prostorima. Razumijevanje nastanka modernističkih urbanih cjelina i pojedinačnih zgrada važno je ne samo u kontekstu historiografije modernizma ovih prostora, već i u svjetlu primjera kojima iščitavajući njihove pojedinačne kvalitete i greške, učimo o budućemu planiranju grada i odgovornosti upravljanja jednim od najvrjednijih resursa – prostorom.

Izložba prikazuje deset projekata iz područja stanovanja, javnih i turističkih sadržaja iz razdoblja od 1953. do 1961. godine. Cilj je na kvalitetnim i specifičnim primjerima prikazati konzistentnost Bartolićeve prakse kroz projekte različitih veličina, tipologija i projektnih programa. Izvorna dokumentacija i preslike iz doba njenog nastanka posuđene su iz arhive Arhitektonskog projektnog zavoda, iz Državnog arhiva u Sisku i Gradskog muzeja Sisak, a izložbu prati publikacija s tekstovima njenih autora i katalogom projekata.

Otvorenje izložbe je u petak 25.11. u 19h u Gradskom muzeju Sisak.

 

organizator: Gradski muzej Sisak.

autorski tim: dr. sc. Borka Bobovec, mr. sc. Vlatko Čakširan, dr. sc. Luka Korlaet, Sven Sorić mag. ing. arh.

autori tekstova: dr. sc. Borka Bobovec, mr. sc. Vlatko Čakširan, dr. sc. Luka Korlaet, Sven Sorić mag. ing. arh., Nino Virag, dipl. ing. arh.

dizajn postava i publikacije: Sven Sorić, dipl. ing. arh.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: