Okrugli stol

Arhitektonski razgovori na zagrebačkom salonu

Autor/izvor: DAZ 30/09/2015

U sklopu jubilarnog 50. zagrebačkog salon i 4. Think Space (Ne)Konferencije u subotu 3. listopada u 18.00h u HDLU održat će se Architects' talk – razgovor na kojem će sudjelovati prof. Hrvoje Njirić, selektor ovogodišnjeg salona, Silva Kalčić, Sanja Cvjetko Jerković te dobitnik velike nagrade salona, a moderator je Emil Jurcan.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ovaj vikend ugostit će dva događaja. U četvrtak 1. listopada u 19h otvara se 33. zagrebački salon pod ovogodišnjom temom Consistency / dosljednost selektora prof. Hrvoja Njirića o čemu više možete pročitati ovdje, a 2. i 3. listopada na istoj lokaciji odrćava se 4. međunarodna Think Space (Ne)Konferencija pod temom „New Publicness“. Ovom prilikom DAZ i UHA organiziraju Architects' talk – okrugli stol na kojem će sudjelovati prof. Hrvoje Njirić, selektor ovogodišnjeg salona, Silva Kalčić, Sanja Cvjetko Jerković te dobitnik velike nagrade salona.



Sanja Cvjetko Jerković

1977. godine rođena u Labinu. Diplomirala na Arhitektonskom Fakultetu, Sveučilišta IUAV u Veneciji, pod mentorstvom prof. Luciana Semeranija. Već 2000 godine započinje s radom na istom Arhitektonskom Fakultetu, Katedra za projektiranje, kao istraživač na znanstvenim projektima, a nedugo potom i kao stručni suradnik na nastavi. Tijekom 2005 i 2006 godine honorarni je asistent na Arhitektonskom Fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006 godine zapošljava se na Arhitektonskom Fakultetu, TU Delft, gdje će uskoro braniti doktorsku disertaciju na temu Infrastrukturalne Arhitekture.
Osim fokusa na edukaciju i znanstveno-istraživačku djelatnost, paralelno se bavi arhitektonskom praksom, izdavaštvom i organizacijom stručnih izložbi, skupova i predavanja. 
Radovi su joj prezentirani na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagrebački Salon, Rotterdamski Bijenale i dr). Izdavaštvom se aktivno bavi tijekom cjelokupnog djelovanja, u svojstvu urednika i autora priloga u hrvatskoj i inozemnoj stručnoj i znanstvenoj periodici. Svoj rad redovito predstavlja kroz predavanja pri raznim međunarodnim institucijama.


Silva Kalčić

Rođena je u Zagrebu. Doktorirala arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na temu „Arhitektura i novi mediji: medijske fasade, video- i svjetlosne instalacije“. Diplomirala modni dizajn na TTF-u (B.A.) te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.A.). 
Honorarni asistent kustosa u Galeriji Miroslav Kraljević 2001./2002. godine. Od 2005. do 2007. radi kao voditeljica nakladništva Udruženja hrvatskih arhitekata. Od 2004. do kolovoza 2005. status samostalnog umjetnika putem ostvarenog prava na članstvo u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Član Studijske sekcije ULUPUH-a, Društva povjesničara umjetnosti, AICA-e (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara pri UNESCO-u) i Hrvatskog novinarskog društva.
Angažira se kao kustosica izložbi, monografskih ili tematskih, održala je više javnih predavanja kao i izlaganja na raznim znanstvenim i stručnim skupovima. Također piše likovnu kritiku i teorijske-esejističke tekstove o suvremenoj umjetnosti, arhitekturi i dizajnu, kojima se bavi i u svojstvu selektora, žiratora ili člana galerijskog savjeta te je bila ili jest članica uredništva nekoliko novina za arhitekturu, umjetnost i kulturu.



Hrvoje Njirić
Hrvoje Njirić rođen je 1960. u Zagrebu. Diplomirao 1986. godine na Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. 2001. osniva ured njiric+ arhitekti u Zagrebu. Među važnijim realizacijama su: Baumaxx Hypermarket (s H. Njirić),Maribor; Gračani Housing, Zagreb, 2007.; Rural Mat (s H. Sterpin), Zagreb, 2008. i dječji vrtić Medo brundo (s D. Bušnja), Zagreb, 2008. Predavač je na uglednim svjetskim sveučilištima od londonskog AA i ETSAB u Barceloni preko milanskog Politecnica i Southeast Sveučilišta u Nanjingu, do Sveučilištu u Calgaryju i ETH u Zurichu. Najznačajnije nagrade su: 1987. nagrada “7 sekretara SKOJA-a” ,za najboljeg mladog arhitekata u Jugoslaviji. Na 35. Zagrebačkom Salon osvaja 2000. nagrada za “Baumaxx Hypermarket” kao nagradu “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata za isti projekt. 2003. i 2006. osvaja Grand prix na Zagrebačkim salonima arhitekture; 2007. godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata “Drago Galić” za Gračani housing.


Emil Jurcan
Rođen 1981.  Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa.


Program Think Space pokrenut je 2010. od strane Društva arhitekata Zagreba kao platforma za promišljanje i eksperimentiranje u arhitekturi ciljajući na međunarodnu javnost. Kroz cikluse natječaja, simpozija i nekonferencija Think Space je proteklih godina povezao preko 800 sudionika iz 80ak zemalja svijeta.

Ove godine Think Space doživljava posebno izdanje pod krovnom temom „THINK public SPACE“. Fokus posebnog izdanja programa usmjeren je na javni gradski prostor. Think Space se ovom prigodom udružuje s opsežnim i ambicioznim projektom revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba „Zagreb za mene“ kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreb u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt „Zagreb za mene“ teži podizanju kvalitete javnih prostora u gradu Zagrebu kroz 17 intervencija uključujući javnost, struku i gradsku upravu te ujedno doprinoseći podizanju svijesti i važnosti teme javnog prostora kroz projekt „Zagreb za mene“. U okviru spomenutog, kroz posebno izdanje natječaja THINK public SPACE, od natjecatelja će se tražiti prijedlozi suvremenih rješenja za javni prostor na konceptualnoj i teoretskoj razini istražujući mogućnosti i propitujući značenje javnog prostora u današnjem društvenom, geopolitičkom i ekonomskom kontekstu osobito u pogledu javnog i individualnog.

Više potražite na www.think-space.org

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.