ARTUR

ARTUR konferencija: Meinhard Breiling

Autor/izvor: DAZ 03/10/2016

Donosimo sažetak predavanja o mogućnostima upotrebe snijega u turizmu Meinharda Breilinga na ARTUR konferenciji 29.9.2016.

Snijeg

Postoje brojni primjeri važnosti snijega u turizmu. Snijeg je sofisticiran materijal koji je u stanju stalne metamorfoze pod utjecajem uvjeta okoline. Osim što je najvažniji resurs u zimskom turizmu, snijeg danas predstavlja i građevinski materijal.

Hotel od leda u Jukkasjärvi je prvi puta izgrađen 1990 godine i od tada se svakog studenog hotel od 6000 m² gradi od snijega i leda, te nestaje s dolaskom proljeća.

Snijeg postaje izuzetno važan za turizam u tropskim zemljama koje su u stalnoj potrazi za novim atrakcijama . Veliki gradovi u pustinjskom okruženju poput Dubaija, Shenzena ili Sinagpura su izgradili objekte za skijanje ili uživanje u zimskim radostima.

Tradicionalni zimski turizam je u isto vrijeme ekonomski upitan zbog klimatskih promjena.

Novi pristupi i inovacije su nužno potrebni.

 

Dr.sc. Meinhard Breiling, , TU Wien, Austria

Meinhard Breiling je krajobrazni arhitekt koji radi i predaje na Zavodu za urbano planiranje i pejzažnu arhitekturi na TU Wien. Bio je inicijator osnivanja interfakultetskog centra TTL - Technology.Tourism.Landscape u Beču 2004. godine.

Osim toga predavao je na više fakulteta u Europi i Japanu, među kojima su i Sveučilište u Tokyu, Kyotu, Hyogou, SLU Alnarp i Sveučilište Mendel u Brnu. Autor je brojnih stručnih članaka i radova.

Proveo je niz istraživanja i suradnji koji su doveli do uspješnih patentiranja te osvajanja austrijske nagrade PRIZE09 za izume. Područje interesa istraživanja su zimski turizam, inovacije u zimskom turizmu i posljedice promjene klime.

Bavi se istraživačkim radom, nastavom i znanstvenim umrežavanjem.  Fokus njegovog istraživanja su međusobne veze i interakcije globalnih, regionalnih i lokalnih promjena. 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku