Arhitektura i rušenje

Berlinski atlas rušenja

Autor/izvor: DAZ / baunetz.de 24/11/2014

Stephan Becker, Stephan Burkoff i Jeanette Kunsmann izdavači su i urednici berlinskog Atlasa rušenja (Abriss-Atlas Berlin), nekonvencionalnog arhitektonskog atlasa u današnje vrijeme, kojem međutim nije cilj toliko uklanjanje zgrada iz grada Berlin, koliko poticanje diskusije o prostoru i, kako autori kažu prazninama, koje su toliko dugo bile prepoznatljivi dio berlinskog urbanog karaktera.

Da planirano uklanjanje zgrada ne agitira samo zabrinute konzervatore, nego da može imati i pozitivan učinak pokazuje novi berlinski arhitektonski atlas – Abriss-atlas Berlin, koji je javnosti predstavljen prošlog četvrtka. Ukupno deset autora knjige upušta se svojim mapiranjem u ironični diskurs o arhitekturi glavnog njemačkog grada.

Mogu li tako nastale prazne površine na najboljim berlinskim lokacijama spasiti reputaciju Berlina kao grada improvizacije i eksperimentiranja? Knjiga okuplja niz neočekivanih „kandidata“ za rušenje uključujući i berlinski Tacheles, Stup pobjede pa sve do Kreuzberger Baugruppe.

Sa zahtjevima za rušenje autori žele pokrenuti javnu raspravu te ponovo zainteresirati javnost za izgrađeni okoliš. Međutim: „Policija za lijepo ne želimo biti“ kaže  Jeanette Kunsmann. 31-godišnjakinja je završila arhitekturu na TU, suosnivačica je udruge Riječni bazen Berlin (Flußbad Berlin) i radi kao glavna urednica za online magazin „Baunetz“. Stephan Burkoff je također novinar koji piše o arhitekturi i dizajnu. On ističe kako se nalazi niz pozitivnih primjera u ranijim epohama berlinske arhitekture. Odgovornost, regionalni identitet, povezanost s mjestom, želja za ostavljanjem nečega u naslijeđe – ove vrijednosti su nekad krasile arhitekturu i građenje. Primjer njemački Werkbund, koji se doduše kasnije povezuje s nacional-socijalizmom, ali dvadesetih godina njegovi su se članovi obrazovali i učili o formama i dizajnu, kvalitetnoj i povoljnoj gradnji. Investitorskoj arhitekturi se danas ipak jedino obrazovani konzument može suprotstaviti i zauzdati kapitalizam, tvrdi Burkoff. Nešto o čemu ne bi bilo na odmet promisliti i u Hrvatskom kontekstu.

Inspiracija za Atlas došla je spontano, kad su autori čuli da je nekoć postojao berlinski atlas praznina koje su danas većinom izgrađene. Ideja praznina, međutim, nije ih pustila. Prazni prostori su ono što je Berlin definiralo nakon pada zida: otvorene, tržištu nedostupne praznine, polja za igru. „Prazninama grad sanja“, piše suizdavač Stephan Becker o Atlasu rušenja – zvuči skoro kao Walter Benjamin..O uklanjanju arhitekture, kao zapostavljenom djelovanju arhitektonsske profesije bavili smo se i kroz jedan od natječaja prošlogodišnjeg Think Space ciklus – Environment / Subtraction kojeg je žirirala Keller Easterling, o čemu više možete pročitati ovdje.

via baunetz.de / tagesspiegel.de

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: