Arhitektura

Beskonačna ploha nadgleda beskonačno more

Autor/izvor: DAZ / dezeen 07/08/2014

Kuća beskonačnosti, koju je projektirao španjolski arhitekt Alberto Campo Baeza, zamišljena je kao lukobran koji nadgleda more.

Prostrani krov ove primorske kuće u Cadizu u Španjolskoj, proteže se prema obali poput polegnutog produljenja neravnog okolnog terena.

 

 

Kuću VT ili “kuću beskonačnosti”, osmislio je španjolski arhitekt Alberto Campo Baeza prije svega kao djelo krajobrazne arhitekture. “Podigli smo kuću kao da je lukobran koji nadgleda more. Na toj odjekujućoj horizontalnoj ravnini, čistoj i ogoljenoj, suočeni smo s dalekim horizontom,” kaže arhitekt.

 

 

Zgradu čini glomazan pravokutan okvir širok 20 metara i dubok 36 metara, iako prostrana krovna terasa odaje dojam da je konstrukcija mnogo veća. Dvije etaže smještene su ispod krovne plohe. Prednja strana tih etaža izlazi iz terena i povezuje se s plažom dok je stražnja strana ukopana 12 metara u stijenu.

 

 

Cijela je građevina izrađena od travertina koji Campo Baeza opisuje kao naslijeđe lokalne rimske baštine. “Nekada davno ovdje su bili Rimljani. Bolonia, ruševine rimskih tvornica ribe gdje su proizvodili garum i gradili hramove bogovima, nalazi se u neposrednoj blizini. Njima u čast izgradili smo ovu kuću, poput akropole u kamenu, rimskom travertinu.”

 

 

Monumentalni zid označava graničnu liniju između krajolika i terase. Bazen je utonuo u površinu a veličanstveno stubište spušta se i vodi u kuću. Gornja etaža sadrži sobe za druženje, uključujući dnevni boravak s kružnim svjetlarnikom i natkrivenim balkonom, jednostavnu kuhinju i prostranu blagovaonicu. Na donjoj etaži nalaze se spavaće sobe sa svake strane središnjeg zajedničkog prostora koji vodi do plaže.

 

 

 

 

Campo Baeza opisuje zgradu kao “najradikalniju kuću koju smo ikad napravili. Na čudesnom mjestu poput zemaljskog raja, u Cadizu, izgradili smo beskonačnu plohu koja nadgleda beskonačno more.”

 

 

Fotografije: Javier Callejas

Via dezeen.com

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku