Fotografija i arhitektura

Bojan Mrđenović - Jadranske razglednice

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 02/06/2015

U svom projektu fotograf Bojan Mrđenović istražuje degradaciju arhitekture duž Jadranske obale, osobito propalih hotelskih kompleksa.

O seriji:
Projekt Jadranske razglednice terensko je fotografsko istraživanje propalih hotelskih kompleksa duž Jadranske obale (Rijeka, Haludovo, Trogir, Krvavica, Primošten, Jelsa, Dubrovnik, Kupari, Plat). Hoteli koji su podignuti kao rezultat društvenog planiranja gdje je turistički odmor trebao biti dostupan različitim društvenim slojevima, sada se nalaze u procesu prelaska iz društvenog u privatno vlasništvo. U trenutnom stanju devastacije, promatra ih se kao atraktivne potencijale koje treba osvježiti stranim kapitalom i pretvoriti u elitne komplekse s ograničenim pristupom. Fotografije slijede formu reprezentativnih i atraktivnih razglednica jadranske obale, ukazujući na širi prostorni kontekst.

Projekt je realiziran u partnerstvu s galerijom Miroslav Kraljević, gdje je izložen 2014. godine na izložbi “Likvidacija” (LINK) . Dio fotografija izložen je na izložbi finalista natječaja Rovinj Photodays, koja je trenutno postavljena u Tvornici duhana Rovinj u Rovinju.

O autoru:
Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Diplomirno je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti, te na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Medij fotografije koristi za bilježenje i analitičko propitivanje društvene stvarnosti. Kroz pejzaž i arhitekturu prikazuje društveni prostor, kretanja i mijene. S trenutnim naglaskom na poslijeratni tranzicijski pejzaž, propituje kako se različite ideje društvenog napretka reflektiraju u prostoru, kako politika i ekonomija formiraju društvene odnose i oblikuju individualna iskustva.

Više o autoru: croatian-photography.com/author/bojan-mrdenovic/
izvor: vizkultura.hr

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku