Izložba

Bor s nama 2013.

Autor/izvor: DAZ / HDD via Damir Ljutić 13/12/2013

U subotu, 14. prosinca u 12 sati u HDD galeriji otvara se BOR S NAMA – CHRISTMAS TREE SUPERSTORE 2013, peta po redu godišnja izložba posvećena reinterpretaciji i redizajnu božićnih i novogodišnjih ukrasa, artikala i rekvizita.

Osim nagrađenih i uže selekcije dizajnerskih radova pristiglih na ovogodišnji natječaj te nezaobilazni HDD-ov blagdanski dućan, ovog puta moći ćete vidjeti i presjek najboljih radova na svim dosadašnjim natječajima od 2009. do danas.

Pet sezona unatrag Bor s nama mogao se činiti vesela i nepretenciozna šala za kraj godine – na samom pragu recesije i usred krize produkt dizajna i krize proizvodnje općenito, ovaj koncept ponudio je i dizajnerima i samoj organizaciji neku vrstu relaksacije od svakodnevnih briga i predah od ozbiljnih tekućih aktivnosti. No već inicijalni odaziv, a onda i recepcija projekta, pokazali su kako je Bor s nama ozbiljniji i izdržljiviji, pa i popularniji nego što je itko mogao pretpostaviti. Naslonjen na prigodničarsku atmosferu oko Božića i Nove godine – koju jednako karakterizira i opsesivna potrošnja i solidarnost, i tradicija i njena trivijalizacija, i kič i autentičnost i iskrenost - Bor ju je istovremeno želio i kritički komentirati i sudjelovati u njoj punim plućima.

Od samog početka HDD je zanimalo do kojih se granica može varirati unutar jednog vrlo nepretencioznog, jednostavnog i tematski skučenog okvira, te do koje se mjere može proširiti uz njega vezan konvencionalni vizualni vokabular. Htjeli smo vidjeti kako će sami autori u svojim interpretacijama teme artikulirati stavove o ekologiji, potrošnji, održivosti i društvu. Ekološki aspekt bio je prisutan kao tema od prve izložbe - mnoga od inteligentnih dizajnerskih rješenja oslanjala su se na koncept recikliranja ili trajnosti, nasuprot trošenju i odbacivanju. Od prvobitnog zadatka reinterpretacije božićnog drvca, fokus natječaja postupno je preusmjeren na promišljanje imaginarnih artikala za imaginarni dućan, ali čak su i borovi kroz sve godine perzistirali u brojnim inačicama gotovo kao znak prepoznavanja ovog projekta.

Kad god se činilo da su sve suvisle ideje iscrpljene, autori su se HDD-u javljali s novima, jednako zanimljivima, stimulativnima i vrlo često takvima da su ih od srca nasmijale. Entuzijastičan odaziv dizajnera i dizajnerica, kao i kontinuirani interes vrlo široke publike, održali su projekt živim svo ovo vrijeme. Iza njega je do danas ostala kolekcija od nekoliko desetaka vrijednih proizvoda produciranih u manjim ili većim serijama, koji su napuštali galerijska četiri zida i kao akvizicije ili pokloni zaživjeli u nečijim domovima. Za mnoge mlade autore, Bor s nama poslužio je kao platforma da prezentiraju svoje ideje i steknu određeno iskustvo u produkciji, a oni stariji iskoristili su ga kako bi podijelili nešto s kolegama, prijateljima, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima. Konačno, vrijeme je za retrospekciju - uz nove radove HDD prikazuje i pregled svih dosad nagrađenih te priprema teren za novi projekt, možda pod drugim imenom, možda s drugačijom temom, ali svakako s istim duhom.

1. NAGRADA
STORY TELLER CUBE
Adriana Pavelić, Dragana Meić
Obrazloženje:
Prvonagrađeni rad, igra bez pravila, omogućava izmišljanje vlastitih priča uz pomoć jelovih kocki koje na sebi nose slikovne pojmove. Koncept rada odaje razumijevanje funkcije i strukture slobodne interakcije kroz igru, a njegova realizacija, iako skladno uklopljena u zahtjeve 'Bora', potencijalom u smislu proizvoda daleko nadilazi okvire ovog projekta. Osim evidentne visoke razine opće interaktivnosti, igru odlikuje elegantno prilagođavanje različitoj dobi igrača i njihove sposobnosti verbalne i narativne artikulacije, a jednako je zanimljiva u funkciji društvene igre, obiteljske priče prije spavanja, kao i terapijske igre za malu djecu. Jednostavna materijalizacija nosi visoku taktilnu kvalitetu koja joj, uz sve navedeno, daje odliku inkluzivnosti. Zbog visokog troškovnika temeljenog na prototipu, radu je dodijeljena prva nagrada, a ne i realizacija serije, no Ocjenjivački sud potiče autore na nastavak razvoja proizvoda i ustrajnost u njegovom plasmanu na tržište.

2. NAGRADA
BOR S NJIMA
J+A+ (Ana Rimac, Jelena Azinović)
Obrazloženje:
Druga nagrada dodijeljena je seriji tekstilnih ukrasa koji šire prepoznatljiv miris crnogorice i svijest o karakterističnom životu vezanom uz jelu u prirodi. Koncept suptilno podsjeća na divlji, prirodni kontekst iz kojeg nam drveće u blagdanskom periodu stiže u interijere i nudi zamjenu i nadogradnju jednog od glavnih emotivnih poticaja za to, kojeg nismo dovoljno svijesni - mirisa. Rad smo pročitali kao nagovor na simboličko kreiranje ugođaja: bez destruktivnog izmještanja drveta iz prirode, bez iglica i uz razumski argument obzira prema drugima, u ovom slučaju, obzira prema ekotipu personaliziranom kroz prikaze pojedinih životinja koje pripadaju uz naše drvo. Autorica nas podsjeća da ono bez njih nije kompletno, a one bez njega ne mogu.

3. NAGRADA
BE MY CHRISTMAS TATTOO
Studio Sonda
Obrazloženje:
Jasan i duhovit koncept privremenih blagdanskih tetovaža razrađen je u mali set simboličnih aplikacija koje, jednom kada se nađu u primjeni, stvaraju sasvim novi komunikacijski kontekst. Jednostavni piktogramski prikazi ispunjavaju svoj smisao tek na koži budućih vlasnika, gdje ne sumnjamo da će započeti potencijalno neograničen broj individualnih, duhovitih sezonskih priča. Planirano sveden na razinu šale, rad posjeduje izvanredan omjer uloženog u početni impuls i potencijalnog efekta okidača komunikacije, koji se od njega može očekivati u primjeni. Koncept ne traži objašnjavanje, razrada je dorečena, a proizvod zahtijeva tek osnovno posredovanje.

Osim nagrađenih radova na izložbi će se predstaviti i radovi:

TVOJA BOŽIĆNA ČARAPA
pancer-mack / Alica Pancer, Ana Mack

PIKNI BOR
autorica: Petra Lasić

Izložba je otvorena od 14.-30.12.2013, a radove nagrađene ranijih godina možete pronaći ovdje.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.