Arhitektura

CEBRA: Løgstør sportska dvorana

Autor/izvor: DAZ / Archdaily 06/09/2014

Arhitektonski studio CEBRA autor je sportske dvorane u danskom gradu Løgstør. Dvorana je izgrađena po principu modularnog konstruktivnog sistema Meccano omogućujući primjenu standardiziranih elementa i komponenti inače primjenjivanih pretežno u industrijskoj arhitekturi.

Poput koncept modularnog konstruktivnog sustava Meccano za djecu i odrasle, osnova za sportsku dvoranu u danskom gradu Løgstør studija CEBRA bila je primjena standardiziranih dostupnih komponenti. Ideja je na inovativan i jednostavan način kombinirati takve elemente postižući inovativna rješenja. Koncept je razvijen u suradnji s Lokale og Anlægsfonden (Danskom fondacijom za kulturne i sportske objekte).

Nova sportska dvorana je smještena u blizini lokalne škole u južnom djelu grada i prva je faza u realizaciji sportskog, kulturnog i zdravstvenog centra Lanternen. Konstrukcija je omotana u čelične ploče, koje su rezane i slagane prema različitim funkcijama, internoj organizaciji i estetskim preferncijama – poput origami figure. Projektom se omogućuje modifikacija i prilagodba Maccano koncepta specifičnoj lokaciji – u slučaju dvorane Løgstør nastavkom krovišta iznad ulaznog dijela i vanjskog terena, kao i otvorima za danje svijetlo.

Iako je negrijana, dvorana pruža mogućnot udomljavanja različitih sportova kao što su nogomet, tenis, košarka i rukomet. Krov se proteže preko dva tipa terena: asfaltnog i terena s umjetnom travom. Asfaltni je dostupan 24h s ulice. Unutarnji teren opremljen je klupama i pločama koje se mogu maknuti s dulje strane dvorane za otvaranje tijekom ljetnih mjeseci.

CEBRA je prethodno projektirala seriju sportskih objekata, uključujući i nisko budžetnu dvoranu lagane nosive konstrukcije Igloo, također lako prilagodljivu različitim lokacijama te mnogobrojnim sportskim aktivnostima.

Arhitekti: CEBRA
Lokacija: 9670 Løgstør, Danska
Površina: 1400.0 m2
Godina izgradnj: 2014
fotografije: Mikkel Frost
Statika: Tri-Consult
Izvođač: Henriksen & Madsen

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: