Izložba

CIRKUS! Nikole Vrljića u Gliptoteci HAZU

Autor/izvor: DAZ / Gliptoteka HAZU 11/04/2014

U srijedu 16. travnja u 19 sati u Galeriji 1 Gliptoteke HAZU u Zagrebu otvara se samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića. Na izložbi će umjetnik predstaviti radove napravljene u posljednje četiri godine koje koncepcijski objedinjuje nazivom CIRKUS!

Na izložbi u Gliptoteci HAZU bit će izloženo tridesetak radova, skulptura i crteža, kroz koje umjetnik istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija. Stvaranjem novog sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji, Vrljić traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali upečatljivih skulptura, osebujnih likova koji su svi redom 'poispadali' iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa. Remećenjem paradigmatskih skulptorskih proporcija autor nudi metaforu svakodnevice, gdje bizarno zapravo jest uobičajeno, a drugačije, iskrivljeno, oskvrnuto, posebno, pretjerano i nakaradno zapravo jest realno.

Vrljićeva cirkuska ergela skulptura vješto koketira s groteskom, no autorov rad ne pretendira biti sarkastičan niti ulaziti u špekulacije oko direktne kritike i pridavanja cirkuskih epiteta umjetnosti, sceni ili institucijama, već ostavlja gledatelju prostor za donošenje vlastite percepcije cirkusantstva u našoj zajedničkoj svakodnevici i karakteristikama suvremenog života i društva.

Vrljićevi komični cirkuski likovi mala su hermetična samodostatna zajednica, zatvorena i rijetko ekstrovertirana, baš kao i kipari, za koju je teško detektirati što se to tu točno zbiva, a obilaskom aktera ovog cirkuskog postava autor vas poziva da to sami otkrijete.




Kustosica izložbe CIRKUS! Nikole Vrljića je Barbara Vujanović, čiji odlomak predgovora o izložbi možete pročitati u nastavku:

«Još od razdoblja romantizma umjetnici su rado posezali za (ne)stvarnošću i labilnošću začudnog svijeta cirkusa. Sebe same i općenito stanje umjetnosti poistovjećivali su s pajacima, uličnim zabavljačima i klaunovima, hiperboličnim i namjerno deformiranim likovima koji su skoro do nedavna zabavljali publiku u cirkuskim arenama. I kiparski atelijer Nikole Vrljića prometnuo se tijekom protekle tri godine u jednu takvu arenu. Posve spontano, čini mi se, okupila se atipična trupa: jedan bi lik nekom naoko slučajnom logikom povukao za sobom onog sljedećeg.
Prvo su na scenu izašli snagatori, krupni nagi muškarci, koji su svojim robusnim stavovima podsjećali na životinje, poput primjerice na tromoga medvjeda. Postupno su se ljudi razdvojili od beštija – pristigli su prgavi mladić Radovan i cinični majmun Rene, koji se u svojemu divljem pohodu na mopsu doima više kao onaj koji se sam dobro zabavlja, nego kao zabavljač. Među svim tim muškim pojavama ističe se artistica na žici, koja energično i graciozno grabi zrakom. A klaun pitate se, gdje li je on? Dokotrljala se lubanja Yoricka, preteče cirkuskoga lakrdijaša. Ona se i smije.»

Izložba CIRKUS! Nikole Vrljića u Gliptoteci HAZU prva je u nizu 'postaja' na putu njegovog 'izložbenog cirkusa', kojeg će kroz sljedećih šest mjeseci predstaviti u još četiri hrvatska grada; u Splitu (Dioklecijanovi podrumi; 17. lipnja – 2. srpnja),  Rijeci (20. kolovoza - 8. rujna 2014.), Labinu (Gradska galerija Labin; 12. rujna – 30. rujna 2014. )te Vukovaru (Gradski muzej Vukovar 10. listopada – 30. listopada 2014.).


Nikola Vrljić rođen je u Zagrebu 1980. godine. 2007. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak grupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko natječaja za skulpture u javnim prostorima.

Vrljićev rad pratite na nikolavrljic.tumblr.com

Izložba u Gliptoteci HAZU otvorena je do 4. svibnja 2014.

Radno vrijeme Gliptoteke HAZU
Uto - Pet od 11 do 19 sati
Sub i Ned od 10 do 14 sati

Izložbeni ciklus CIRKUS! financijski podupiru:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Grad Zagreb
HULU Split
Grar Labin
Grad Vukovar

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.