Dizajn

Dan D - Otvoreni dizajn

Autor/izvor: DAZ / HDD 06/04/2016

Dan D međunarodni festival dizajna održava se po 7. put ove godine i to od 10. do 12. lipnja, ovog puta u prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu.

U sklopu izložbe­nog programa posjetitelji će imati priliku vidjeti Tematsku izložbu, ­Izložbu mladih autora, Young Balkan Designers i Izložbu iznenađenja pod pokroviteljstvom Iskona. Prijave projekata za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora, te teorij­skih tekstova za diskurzivni program otvorene su za javnost. Rok za zaprimanje prijavnica za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora je do 10. svibnja 2016., a rok za teorijske članke na zadanu temu do 1. lipnja 2016. U sklopu festivala održati će se bogati diskurzivni, izložbeni i edukativni program, a detalji o prijavama su u nastavku!



IZLOŽBA MLADIH AUTORA

Uz tematsku izložbu koja problematizira koncept otvorenog dizajna, Dan D i ove godine poziva sve autore do 35 godina da svoje studentske, samoinicirane ili naručene radove prijave na izložbu mladih. Prijaviti se mogu svi autori koji djeluju u područjima dizajna interakcija, produkt, grafičkog, modnog, konceptualnog dizajna i sl. Selekcijski žiri procijenit će prijavljene radove na temelju snage njihovih koncepata i razine propitkivanja ustaljenih dizajnerskih praksi. Dovršenost rada nije uvjet — prijaviti se mogu neizvedeni dizajnerski koncepti u visokom stupnju dorađenosti ideje. Povezanost s ovogodišnjom temom nije obavezna, no radovi koji na neki način odražavaju temu imat će prednost pri odabiru. Odabrani radovi bit će izloženi od 10. do 12. lipnja 2016. na Danu D u prostorima Pogona Jedinstvo, objavljeni u festivalskom katalogu i na web stranici te promovirani putem festivalskih odnosa s medijima. Tijekom festivala međunarodni žiri odabrat će i nagraditi radove koji se posebno istaknu svojom kvalitetom.



OTVORENI DIZAJN

Tematsko polazište ovogodišnjeg Dana D ideja je ‘otvorenog dizajna’. Specifično, zaintrigirali su nas potencijali primjene načela i filozofije open source kulture i pokreta na različita područja i aspekte dizajnerskog djelovanja. S druge strane, općenito nas zanimaju alternative ­konvencionalnim pristupima dizajnu i razvoju proizvoda, kao i uobičaje­nim odnosima i hijerarhijama između autora, korisnika, proizvođača i tržišta. U najosnovnijem smislu, koncept ‘otvo­renog dizajna’ ­razumi­jemo kao praksu dizajniranja korištenjem slobodnih, javno dostupnih dizajnerskih resursa, alata i infor­macija, putem kojih se nadalje stva­raju novi, također javno dostupni ­resursi, ostavljeni svima na daljnje slobodno korištenje i distribuciju. ­Zanima nas dizajn koji umjesto ­ekskluzivnosti vrednuje inkluzivnost, zajednicu umjesto imperativa individualnog ­autorstva, koji briše granicu između dizajnera i korisnika dizajna te stvara nove vrijednosti, nova javna dobra, nove paradigme, temelje za daljnji razvoj i inovaciju ne samo u području dizajnerske struke nego i društva u cjelini.

Koncept open source kulture također je u uskoj vezi s ­konceptom intelektu­alnog vlasništva koji se nekritički uzima kao temelj za sve pravne i tehničke ­mehanizme kojima se priznaje jedinstvenost svakog autorskog rješenja i osigurava od iskorištavanja. Istodobno, ti mehanizmi ­korisnicima zaklanjaju uvid u unutarnje strukture tih rješenja — alata, procesa i proizvoda koje svakodnevno koriste. Otvoreni dizajn nije nova pojava, već na njoj počivaju povijesni tijekovi inovacije i razvoja. Nov je samo način na koji se takav tip korištenja i disemina­cije artikulira i pravno regulira u kontekstu u kojemu je zaštita intelektualnog vlasništva jedna od glavnih pretpostavki suvremenog razvoja.

Ovogodišnji će Dan D otvoreni dizajn postaviti kao polazišnu točku za tematizi­ranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajner­ske struke, te unutar šireg društvenog konteksta i procesa ‘otvaranja’ dizajna. U užem smislu, ­anali­zirat ćemo pravne, teorijske i praktične okvire koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruže­njem. U širem smislu, obradit ćemo otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom. Istodobno, zanimaju nas karakteristični kolaborativni procesi i metodo­logije koje nastaju u okviru dizajna otvorenog pristupa te načini na koje doprinose ‘otvaranju’ dizajna, odnosno njegovoj široj i intenzivnijoj pri­mjeni u drugim područjima. Na primjeru različitih umjetničkih, inženjerskih i dizajnerskih radova otvorit ćemo niz pitanja i provocirati raspravu iz različitih pozicija i pristupa temi.

Kako otvoreni dizajn doprinosi ‘otvaranju’ dizajna? U kojim sve svojim aspektima dizajn može biti ‘otvoren’? Na koji se način dizajnerska struka transformira kada postaje oslobođena tradicionalne ideje ­intelektualnog vlasniš­tva? Koje konkretne društvene posljedice otvorenog dizajna pronalazimo u svakodnevnom okruženju? Kako otvoreni dizajn artikulira razvojne tehnološke strategije? Je li korištenje elemenata otvorenog pristupa u tržišno usmjerenom dizajnu nedvo­smisleno emancipatorno i progresivno ili se pak radi o preuzimanju pomodnih buzzwordova u komercijalne svrhe? Tematski izložbeni program prikazat će radove različitih opsega i ambicija koji koriste načela otvorenog dizajna. U diskurzivnom programu poticat ćemo dijalog dizajna s drugim disciplinama, dok ćemo putem radionica lokalne autore upoznati s metodama rada s kakvima se inače mogu susresti tek ponegdje i ponekad.


Napomena za one koji dolaze izvan Zagreba: Studentima koji dolaze izvan Zagreba i Hrvatske osigurane su posebne cijene smještaja tijekom trajanja festivala u Hostelu Bureau — partneru festivala Dan D. Rezervaciju smještaja, uz poseban naglasak da je za potrebe Dana D, šaljite na: info@hostel-bureau.eu

Organizatori:
HDD — Hrvatsko dizajnersko društvo

Programska direkcija i koordinacija:
Luka Borčić, Dario Dević, Petra Milički, Karla Paliska

Grafički dizajn:
Anta Bučević, Alma Šavar

Mentorica:
Lana Grahek

Dizajn postava:
Sven Sorić, Hrvoje Spudić

Web programiranje:
Ivan Kunjašić i Dominik Markušić

PR:
Morana Matković

Suradnici
Marko Golub, Aleksandar Kovač, Bojan Krištofić, Damir Prizmić, Lea Vene

Organizacijska podrška
Mirjana Jakušić, Ivana Borovnjak

Dan D podržali su Ministarstvo kulture RH, Creative Europe, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Pogon Jedinstvo, Iskon, Hostel Bureau, Swanky Mint Hostel i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Kontakt:
info@dan-d.info
www.dan-d.info

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.