Okrugli stol

Dani Europske baštine

Autor/izvor: DAZ 23/09/2011

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Općina Jasenovac u sklopu tradicionalnog obilježavanja Dana europske baštine u selu Krapje, 24. rujna, organiziraju okrugli stol s temom Upravljanje zaštitom i obnovom drvene radicijske arhitekture.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje poziva sve zainteresirane da povodom obilježavanja Dana Europske baštine sudjeluju u programu i okruglom stolu pod nazivom Upravljanje zaštitom i obnovom drvene tradicijske arhitekture, koji će se održati u Krapju, dana 24. rujna, s početkom u 10.30 sati. Svoj dolazak na okrugli stol potvrdite Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje na broj telefona 044/672-080. Autobus polazi iz Zagreba, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja) u 8 sati, a mjesto treba rezervirati najavom stručnoj savjetnici–konzervatorici u Ministarstvu kulture Tamari Ganoci Frish na broj telefona 01/48 66 636 ili putem faxa na broj 01/48 66 680.

1995. godine Nacionalni odbor Vijeća Europe proglasio je selo Krapje Selom graditeljske Baštine. Od tada se u Krapju prigodom obilježavanja Dana europske baštine redovito održavaju manifestacije. 2005. godine Ministarstvo kulture RH uvrstilo je Park prirode Lonjsko polje na Pristupnu listu za upis na UNESCO-v Popis svjetske baštine u kategoriji mješovitog dobra, prirodne i kulturne baštine.

Valorizacija

U seoskim naseljima sačuvan je velik broj tradicijskih drvenih kuća, 644 na području Parka prirode Lonjskog polja (2002.), a u širem kontaktnom području 1200.

Istraživanje i dokumentiranje

  • Istraživanje i dokumentiranje sustavno se provodi od 1991. godine prema konzervatorskoj metodologiji
  • Izrađene su  konzervatorske studije za pojedinačne građevine i sklopove, konzervatorske podloge za prostorne planove Sisačko-moslavačke županije (1999.g.), Parka prirode Lonjsko polje (2008); uređenja Grada Siska, Općine Jasenovac i Općine Popovača. Izrađena je Studija slivnog područja rijeke Save s aspekta zaštite kulturne baštine u kojoj je dana generalna procjena broja drvenih tradicijskih kuća (2002.)
  • 2000. godine je izrađena evidencija s procjenom tehničkog stanja i troškova obnove za sve drvene kuće na području Parka prirode Lonjsko polje
  • Tiskane  su stručne publikacije: katalog naselja i priručnik za obnovu posavske tradicijske drvene kuće, priređene su izložbe o tradicijskoj arhitekturi Posavine, održana su predavanja na stručnim skupovima

Dokumentacija i stručni radovi  su vrlo dobra baza za daljnje planiranje modela zaštite.

Mjere zaštite

Mjere koje se provode na lokalitetu:

  • pravna zaštita – donošenje rješenja o zaštiti,
  • upravljanje putem upravnog postupka nadležnog konzervatorskog odjela,
  • kontrolirano i sustavno upravljanje od strane Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje temeljem Plana upravljanja Parkom prirode Lonjsko polje
  • donošenje mjera zaštite izradom konzervatorskih studija i prostornih planova,
  • financiranje programa obnove,
  • interpretacija baštine, rad s korisnicima, stručnim službama i lokalnim stanovništvom, promidžba i edukacija.

Projekti

Programi obnove provode se preko Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te Sisačko-moslavačke županije. Prisutno je i strano ulaganje putem različitih programa kao što su pomoć u obnovi arhitektonske baštine, financiranje radionica, izrada dokumentacije, marketing, finaciranje publikacija. Od 1994. godine proveden je niz projekata za prenamjenu i obnovu drvenih tradicijskih kuća u naseljima Parka prirode Lonjsko polje.

Rezultati

Navedenim mjerama postignute su pozitivne promjene na terenu: zaustavljen je proces rušenja i uništenja tradicijske arhitekture, provodi se kontrola područja u pogledu nove izgradnje i zahvata u prostoru. Pozitivni učinci financiranja programa putem bespovratnih državnih potpora  identificirani su kao zainteresiranost vlasnika za obnovu kulturne baštine, ulaganje vlastitih sredstava i rada u obnovu. Postignuta je svijest o vlastitim vrijednostima i identitetu.

Teme za raspravu baziraju se na zakonom obveznom dokumentu upravljanja zaštićenim područjem - Planu upravljanja Parkom prirode Lonjsko polje,koji je donešen 2008. godine za razdoblje od 2009. - 2018. godine.

Plan sadrži mjere i akcijske planove upravljanja kulturnom baštinom, koje je JUPPLP izradila u suradnji s konzervatorskom službom Ministarstva kulture. Svaki akcijski plan ima predviđene aktivnosti, te financijski i vremenski okvir provedbe, a najznačajnije aktivnosti koje je trebalo početi provoditi predloženi su kroz slijedeće teme za raspravu:

1. Reambulaciji stanja drvenih kuća

Utvrditi  stanje drvenih kuća u 14 naselja PPLP i napraviti usporedbu sa stanjem iz 2000. godine - komentar rezultata obnove prije sastavljanja radne grupe

2. Izraditi program praćenja obnove drvenih kuća na području Parka prirode Lonjsko polje

  • formirati radnu grupu za izradu programa praćenja
  • izraditi kriterije za odabir prioriteta obnove, opseg potrebne dokumentacije, opseg praćenja

3. Edukativne radionice

  • za koje interesne grupe organizirati prve radionice?
  • predavači, vremenski okvir

4. Obvezna diskusija o nositeljima aktivnosti i izvorima  financiranja

Program okruglog stola sastavile su Ksenija Petrić, dipl.ing.arh, konzervatorica viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture RH i Valerija Hima, dipl.ing.agr., stručna voditeljica u JUPP Lonjsko polje.

- Dani Europske baštine - Krapje - program.pdf -

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.