Rujan je mjesec europske baštine

Dani europske baštine 2013.

Autor/izvor: DAZ 13/09/2013

U organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ovogodišnji Dani europske baštine u Hrvatskoj obilježavaju se od 20. rujna do 5. listopada 2013. godine. Obilježavanje započinje u Sisku 20. rujna 2013. programom „Dani industrijske baštine grada Siska“, no raznovrsnim i zanimljivim programima obilježit će se diljem Hrvatske. 

Ministarstvo kulture pripremilo je bogat program u kojem sudjeluju konzervatorski zavodi iz mnogih gradova Hrvatske, a uključuje različite izložbe, filmske projekcije, radionice, obilaske graditeljske baštine i još mnogo toga. Više o Danima europske baštine, kao i točan program događanja u Sisku, Velikoj Gorici, Puli, Krapini, Požegi, Trogiru, Imotskom, Varaždinu, Osijeku, Karlovcu, Vukovaru, Bjelovaru, Dubrovniku, Novoj Gradiškoj, Gospiću, Senju, Otočcu i Splitu pogledajte ovdje, a mi vam donosimo program za Zagreb i Šćitarjevo:

ZAGREB

Petak, 20. rujna 2013. u 12,00 sati 
Predstavljanje knjige HRVATSKO TRADICIJSKO GRADITELJSTVO Zdravka Živkovića, d.i.a., u Knjižnici Bogdana Ogrizovića
Knjiga HRVATSKO TRADICIJSKO GRADITELJSTVO autora Zdravka Živkovića u izdanju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, donosi pregled hrvatske tradicijske baštine na cjelokupnome području Hrvatske. U prvome dijelu knjige donose se opća i zajednička svojstva tradicijskoga graditeljstva, potom je prikazano graditeljstvo po regijama (16 regija) te su na kraju ukratko prikazane tri eminentne pučke teme: male sakralne građevine – kapele, mlinovi i suhozidne gradnje. Tekstovi su usporedno na hrvatskome i engleskom jeziku.
Knjiga je plod autorova 35-godišnjega terenskog istraživanja u svim hrvatskim regijama. Predstavit će je Sanja Šaban, d.i.a., pomoćnica ministrice kulture, dr. sc. Aleksandra Muraj, znanstvena savjetnica, i Davor Salopek, d.i.a.
 
Utorak, 24. rujna 2013. u 12,00 sati
Dodjela „Nagrade Vicko Andrić“ u Muzeju za umjetnost i obrt
„Nagrada Vicko Andrić“ dodjeljuje se za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i to za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine, očuvanju i obogaćenju ukupnoga fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske.
Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Miljenku Domijanu, prof., za njegov dugogodišnji predani rad na zaštiti hrvatske kulturne baštine, za konzervatorske zahvate najviše kvalitete te za različitost i mnogobrojnost ostalih aktivnosti vezanih uz zaštitu i prezentaciju hrvatske kulturne baštine u zemlji i svijetu.
Godišnja nagrada dodjeljuje se Odsjeku konzervacije-restauracije Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine koji su ostvarili protekle godine, posebice za uspješno organiziran prvi kongres konzervatora-restauratora Hrvatske pod nazivom „Konzervacija i restauracija u Hrvatskoj (KRUH) – aktualnosti i vizije“, a koji pridonosi razvoju konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine.
Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se Zdenki Predrijevac, dipl. ing. građ., za doprinos u obnovi ratom razorene baštine Vukovara, za izvrsnost u djelovanju ustroja Službe zaštite na području Vukovarsko-srijemske županije te za predano sudjelovanje u prikupljanju međunarodne financijske pomoći.
 
Od 23. do 25. rujna 2013.
U povodu Dana europske baštine Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organizira program stručnih vodstva pod nazivom „Arhitektura s potpisom“.Vizualnu prepoznatljivost i identitet grada kreirali su brojni arhitekti koji su se nastavljali na radove svojih prethodnika, gradeći skladnu arhitekturu u stilu vremena u kojem su djelovali. Cilj je ovoga programa skrenuti pozornost na vrijednu zagrebačku arhitektonsku baštinu i upozoriti na njezino današnje stanje.

Ponedjeljak, 23. rujna 2013., u 17.00, Trg sv. Marka
Dubravka Botica: Matija Leonhard, Ivan Either, Bartol Felbinger 
Utorak, 24. rujna 2013., u 17.00, Opatička 10
Dragan Damjanović: Herman Bollé
Srijeda, 23. rujna 2013., u 17.00, Marulićev trg 7/Kuća Bauda
Jasna Galjer: Vladimir Aladar Baranyai 
Četvrtak, 24. rujna 2013., u 17.00, Strossmayerov trg 7/Kuća Rado
Marina Bagarić: Ignjat Fischer 
Petak, 25. rujna 2013., u 17.00, Masarykova 21
Krešo Galović: Viktor Kovačić 
 
Organizator: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
 
Subota, 28. rujna 2013.
Besplatan ulaz u zagrebačke muzeje: Muzej grada Zagreba, Tehnički muzej, Muzej Mimara, Hrvatski školski muzej, Etnografski muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja Sesvete, Umjetnički paviljon, Muzej suvremene umjetnosti, Galeriju Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej
 
Subota, 6. listopada 2013.
„Artionica“, Galerija Klovićevi dvori, od 11.00 do 13.00 sati
Već punih deset godina Mala likovna radionica Galerije Klovićevi dvori sudjeluje u programu obilježavanja Dana europske baštine. „Artionica“ je mjesto gdje djeca znatiželjno uče, istražuju i razvijaju osjećaj za umjetnost putem različitih stvaralačkih oblika igre.

ŠĆITARJEVO

Od 21. do 22. rujna 2013. od 12.00 do 18.00 sati

Arheološki park Andautonija – radionica i igraonica
U današnjem selu Ščitarjevu nalazio se od 1. do 4 st. rimski grad Andautonija koji je bio administrativno-upravno središte područja na kojem se danas prostire Zagreb.
Sačuvani dijelovi toga grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega 10-ak km od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park. Osim obilaska rimskih zgrada i ulica te drugih zanimljivih arheoloških nalaza smještenih u prekrasnome pejsažu zagrebačke Posavine, svi posjetitelji Arheološkoga parka mogu sudjelovati u radionicama i igraonicama. Za djecu je najzanimljivija radionica „Mali arheolozi“ (iskopavanje, pranje i lijepljenje keramike). Tko želi, može se obući u rimsku odjeću ili igrati više vrsta rimskih igara (sa žetonima, orasima, loptama) koje dočaravaju kako su stanovnici Andautonije provodili svoje slobodno vrijeme.
Neposredno uz arheološki lokalitet, u Interpretacijskome centru Arheološkoga parka, otvorena je interaktivna izložba „Mirisi u rimskom gradu Andautoniji“.

 

Kompletnu brošuru Ministarstva kulture možete skinuti ovdje.

 

 

 

 


 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.