Kulturna baština

Dani europske baštine 2014

Autor/izvor: DAZ / min-kulture.hr 12/09/2014

U sklopu Dana europske baštine koji se održavaju u nekoliko gradova Hrvatske od 18. rujna do 2. listopada, sudjeluje i Sekcija za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a. Kolega Mladen Perušić će u sklopu Dana 22. rujna u 12h u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta održati predavanje na temu obnove povijesne arhitekture Botaničkog vrta u sklopu kojeg je predviđen i obilazak građevina i samog vrta.

Zagrebački Botanički vrt sačuvan je u urbanističko-arhitektonskoj koncepciji u gotovo izvornom obliku kako ga je zamislio prof. dr. Antun Heinz 1889. godine u skladu s tada suvremenim europskim standardima. Do danas je održan u dvostrukoj namjeni: kao dio Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u funkciji je praktične nastave i znanosti, a kao gradski perivoj dostupan je posjetiteljima. Uklopljen je u okvir Lenucijeve potkove Donjega grada, koja je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture pod brojem Z-1536, kao izvorno gradograditeljsko ostvarenje te kao dovršeni, urbanistički, arhitektonski i parkovno oblikovani prostor središnje zone Zagreba, kako je navedeno u Rješenju, a upisan je još 1971. i kao hortikulturni spomenik u kategoriji botaničkoga vrta pod brojem 649. U Botaničkome su vrtu krajem 19. stoljeća, istovremeno s uređenjem partera i sadnjom zelenila, izgrađene funkcionalne građevine u skladu s tada suvremenom koncepcijom uređenja perivoja. Posljednjih petnaestak godina prema definiranim prioritetima i uz konzervatorski nadzor predstavnika Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode izveden je niz radova sanacije i obnove objekta, perivojne arhitekture, partera i mreža instalacija. Izložit će se prikaz recentnih obnova Izložbenoga paviljona, ulaznoga portala i ograde, akvarija s vodometom, projekta obnove izložbenih staklenika u realizaciji i dr.

Partneri: Botanički vrt PMF-a i Društvo arhitekata Zagreba, Sekcija AN.

Brošuru Dana europske baštine 2014. preuzmite OVDJE .

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: