Simpozij

Dani Orisa 14

Autor/izvor: DAZ / oris.hr 29/09/2014

Kao i posljednjih 13 godina u mjesecu listopadu ove godine u Zagrebu održat će se simpozij arhitekata - Dani Orisa 14. Datum ovogodišnjih Dana Orisa  jest 18. i 19. listopada, a simpozij će se tradicionalno održati u Dvorani Lisinski.

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već petnaestu godinu kao dvomjesečnik te do sada broji 88 izdanja. Organizira se od 2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.
Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja, poput: Álvara Size, Kenga Kume, Shigerua Bana, Alberta Campo Baeze, Juhanija Pallasme, Petera Zumthora, Mansilla + Tuñon, Adama Carusa, Davida Adjayea, Stevena Holla, Fumihika Makija, Eduarda Souto de Moure, Kazuye Sejime, Wiela Aretsa, Hermana Hertzbergera, Hrvoja Njirića... i mnogih drugih arhitekata i dizajnera – njih do sada preko 200.
Kao i svake godine, cilj nam je našoj vjernoj publici pružiti priliku da čuje neke od najpoznatijih i najuspješnijih svjetskih arhitekata, ali i predstaviti uspješna imena arhitektonske scene.

Velika nam je čast ugostiti Álvara Sizu, međunarodno priznatog portugalskog arhitekta, profesora i počasnog doktora najuglednijih svjetskih sveučilišta, dobitnika Pritzkerove nagrade, čiji rad već desetljećima obogaćuje europsku i svjetsku arhitekturu. 


Alvaro Siza - Chemical Plant, Kina, foto: FG+SG

Anupama Kundoo indijska je arhitektica koja je arhitektonskoj javnosti postala poznata nakon nastupa na Venecijanskom bijenalu 2012. Predstavljanje projekata iz Indije i Australije, kao i bogato predavačko iskustvo i teoretsko znanje, nesumnjivo će obogatiti naš program.


Anupama Kundoo, foto: Caitlin Moore

Dietmar Steiner, teoretičar arhitekture, kustos i savjetnik za arhitekturu u velikom broju žirija, dugogodišnji je suradnik Orisa, a na simpoziju će predstaviti svoj životni projekt: BUS:STOP Krumbach, na kojem je angažirano sedam najuglednijih suvremenih arhitekata.

Gonçalo Byrne portugalski je arhitekt i sveučilišni profesor u čijem se raznolikom opusu ističu projekti koji teže očuvanju naslijeđa i održivom razvoju. Vjerujemo da će nam prenijeti barem dio svog bogatog iskustva i podijeliti s nama stečene spoznaje.

Ippolito Pestellini Laparelli mladi je i svestrani nizozemski arhitekt, odnedavno partner u OMA-i Rema Koolhaasa, usmjeren na dizajn, očuvanje, scenografiju i postavljanje izložbi, čiji je najnoviji projekt Monditalia predstavljen na netom održanom Venecijanskom bijenalu.


Ippolito Pestellini Laparelli, foto: Marco de Swart

Vjerujemo da domaćoj javnosti ne treba posebno predstavljati rad Idisa Turata, autora niza nagrađivanih projekata, poput Dvorane na Krku ili Nest and Cave kuće, koji će s nama podijeliti svoja promišljanja o pristupu arhitekturi u modernom dobu.

Pascal Flammer, mladi je švicarski arhitekt i profesor na ETH-u u Zürichu s čijim su se radom čitatelji Orisa već imali prilike upoznati. Njegova višestruko objavljivana kuća u Balsthalu prepoznatljivi je primjer švicarske arhitekture koja će oplemeniti i ovogodišnji program simpozija.

Kao i svake godine pratimo suvremenu slovensku arhitekturu koju će na Danima Orisa 14 prezentirati Peter Gabrijelčič, arhitekt i profesor arhitekture, čije smo projekte objavljivali u Orisu. Dobitnik je brojnih međunarodnih natječajnih projekata, neke od koji će predstaviti i našoj publici.


Most, Ljubljana, Slovenija, arhitekt: Petar Gabrijelčič, foto: Milan Kambič

Izuzetno nam je drago da ćemo prvi put na Danima Orisa imati priliku ugostiti i meksičke predstavnike: Mauricija Rochu i Miquela Adriju. Miquel Adrià, arhitekt, izdavač i urednik međunarodnog časopisa Arquine predstavit će nam povijest meksičke arhitekture, osobito rad Luisa Barragána i njegov utjecaj na meksičku arhitekturu, a Mauricio Rocha svojim radom prezentirati suvremene tendencije i kretanja.


Mauricio Rocha - Skola vizualnih umjetnosti, Meksiko

Vidimo se na Danima Orisa!

Izvor: oris

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.