Radionica-druženje

DAZ bi trebao biti "mudrost struke"

Autor/izvor: DAZ 03/10/2012

Na druženju u DAZ-u, organiziranom u utorak, 2. listopada, okupilo se dvadesetak kolegica i kolega svih generacija, koji su razgovarali o aktivnostima koje mogu pomoći članovima i Društvu za bolju međusobnu podršku.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Damira Ljutića rad je nastavljen u grupama po principu radionica World Cafea, koje su pokušale definirati strategiju DAZ-a po pitanjima sadašnjih i budućih aktivnosti, koje bi u konačnici trebale dovesti do kvalitetnije usluge i bolje međusobne podrške.

Na početku je istaknuta potreba za 'institucionaliziranjem' struke pri upravama države, gradova i općina. Naglašeno je kako u gradu Zagrebu struka ne postoji. Ne postoje nekadašnji Urbanistički odjeli, već pojedinci kao činovnici, a urbanizam je ishodište.

Za bolju međusobnu podršku među članovima DAZ-a predlažu se i 'majstorske radionice', koje bi se po principu međugeneracijskog transfera znanja bavile tehničkim i operativnim (project management) segmentima struke.

Osim 'specijaliziranih' radionica, članovi DAZ-a smatraju da međugeneracijskom i stručnom dijalogu može doprinijeti i nastavak organizacije generičkih predavanja i generičkih programa, koji bi, primjerice, omogućili i međusobnu prezentaciju projekata članova članovima, a time i raspravu o aktualnom stanju struke.

Članovi DAZ-a zalažu se za aktivniji ulazak u diskusiju o razvoju grada i regije proaktivnijim djelovanjem na dnevnoj razini, bilo kroz organiziranje programa prema javnosti (dani otvorenih vrata, multidisciplinarni projekti...) bilo kroz jasno isticanje stava Društva prema javnosti, građanstvu i institucijama.

U tom smislu zagovaraju se i strateške akcije, kao što je micanje šatora za vjenčanja s glavnog zagrebačkog trga i druge akcije za afirmiranje društva u smjeru kvalitetnijeg upravljanja i iskorištavanja prostora, čime bi se jačalo povjerenje javnosti i istovremeno motiviralo članove da se više uključe u aktivnosti DAZ-a.

Istaknuta je i želja za organiziranjem programa koji bi kroz fondove i usluge pomogli umanjiti negativne učinke trenutne gospodarske i poslovne situacije.

Osim toga, naglašena je i potreba sustavnog praćenja regulative – stvaranje popisa svih neuralgičnih točki u zakonima koji se šalju Komori za izmjene i dopune zakona.

Konačni rezultat svih aktivnosti trebali bi biti produktivni programi s kojima bi se išlo prema javnosti, a više je puta ponovljeno da aktivnosti DAZ-a moraju biti vidljive i jasno se komunicirati javnosti.

Kao svojevrsni uvod u 28. redovnu Skupštinu DAZ-a, koja će se održati 6. studenog 2012. u 18 sati u DAZ-u, ova radionica-druženje je dala naslutiti koje su teme kojima ćemo se najviše baviti.

Na kraju se okupljenima još jednom obratio Damir Ljutić te je izrazio zadovoljstvo što su internetske stranice DAZ-a prepoznate kao dio ukupne strategije pozicioniranja DAZ-a. "Naime, pokazalo se da 'službeni' dopisi, nažalost, ne postižu ama baš nikakav rezultat", rekao je predsjednik DAZ-a. "Ovim načinom komunikacije smo privukli veliku pažnju javnosti koja kontinuirano raste. Trenutno imamo, a to su podaci za kolovoz, gotovo 15000 jedinstvenih posjetitelja. U sljedećem razdoblju želimo privući što veći broj aktivnih kolumnista, ljudi koji imaju značajnu ulogu kulturnom prostoru kako bi stvorili što širi kritički diskurs prema događajima u prostoru".

Još je jednom naglasio da je bitno shvatiti da je DAZ društvo koje okuplja članove bez čijeg se angažmana ne može govoriti o ozbiljnom utjecaju u javnosti. "Sretan sam da u ovom trenutku, u raznim programima, u većoj ili manjoj mjeri sudjeluje više od 50 kolega. Međutim to je još uvijek tek 5% zagrebačkih arhitekata, članova DAZ-a. Bitno je razumjeti da samo zajednički možemo riješiti probleme u kojemu se struka nalazi (ne samo DAZ), kao i podići kvalitetu upravljanja prostorom kao temeljnim resursom u kojemu djelujemo", zaključio je Ljutić.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.