Predavanje

Dislokacija memorije

Autor/izvor: DAZ 08/06/2014

U sklopu projekta „Kulturne memorije“ u srijedu 11. lipnja u 20 h u Centru za kulturu Trešnjevka predavanje „Dislokacija memorije“ održat će prof. dr. sc. Tomislav Pletenac.

U sklopu projekta ”Kulturne memorije”, na tribini, ”Dislokacija memorijeprof.dr.sc. Tomislav Pletenac održat će predavanje o sjećanjima koja se konstruiraju s obzirom na mjesto odakle se prošlost promatra. Koncept lokacije širi se dalje od ekskluzivno  fizičkog (kvart, grad, ulica, regija, zavičaj) ili društvenog mjesta (rod, etnicitet, klasa). Koncept lokacije uključuje sve društvene odnose i odnose prema fizičkom prostoru kao svoje sastavnice. Teza je naime da nema fizičkog mjesta bez da je ono označeno društvenim odnosima, te je time priroda sama proizvod semantičke operacije. No bez obzira što tako shvaćena lokacija može imati snažan utjecaj na konstrukciju kulturnog sjećanja ona nije stabilna forma. Naime za postojanje lokacije nužna je njena izvanjskost, njena granica. Upravo preko te granice u sjećanje se upisuje vanjskost lokacije. Odnosno naša sjećanja u sebi sadrže i ono &ˇto im ne pripada što dolazi s «druge strane». Lokacija u pokušaju nadzora svojih granica te nepripadajuće elemente ostavlja izvan sjećanja no oni se poput ilegalnih imigranata upisuju u lokaciju. Ne samo stoga što je nemoguće u potpunosti nadzirati lokaciju sjećanja, već i stoga što sama selekcija otvara praznine u koherentnosti memorije. Promjena lokacije stoga nepriznate, ilegalne entitete odjednom pretvara u strukturne nužnosti memorije. Dislokacija tako stvara uvjete za promatranje mehanizma sjećanja samog.

Za primjer takve dislokacije i upisanih sjećanja poslužit će predavanje danas uglednog filozofa Slavoja Žižeka koje je održao 1973. godine kada je bio na odsluženju vojnog roka u JNA.

Voditeljica projekta: Senka Božić-Vrbančić
Voditelj programa: Veselko Leutar

Nakon tribine druženje uz piće.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: