Predavanje

Dođite na predavanja u sklopu radionice Parkovi Vukovara!

Autor/izvor: DAZ 15/02/2012

U petak 17.02.2012. s početkom u 10 sati, u DAZ-u se održavaju predavanja u sklopu radionice Parkovi Vukovara koju organizira Sekcija mladih DAZ-a u suradnji s Gradom Vukovarom i prof. Mladenom Jošićem. Predavanja su otvorena za sve, stoga vas pozivamo da dođete i poslušate prezentacije predavača na temu parkova i uređenja javnog prostora.

Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba u suradnji s Gradom Vukovarom i prof. Mladenom Jošićem, organizira interdisciplinarnu radionicu s temom Parkovi Vukovara. Prijave za sudjelovanje na radionici bile su otvorene od 01. do 12. veljače, za timove studenata diplomskih studija i mladih stručnjaka (do 35 godina) iz područja arhitekture, krajobrazne arhitekture i dizajna.

Radionica počinje u petak 17.02 u 10h u prostorima DAZ-a (Trg bana Jelačića I/3) s uvodnim predavanjima.

Raspored predavanja:

10:00 - 10:05 Ivana Šajn i Uršula Juvan (voditeljice Sekcije mladih) - pozdrav i najava predavanja
10:05 - 10:30 Mladen Jošić - uvod
10:30 - 11:00 Petra Pereković (Agronomski fakultet) - Park po mjeri čovjeka
11:00 - 11:30 Fani Frković i Ivana Gardlo - Reduce, Reuse, Recycle
11:30 - 12:00 Kata Marunica i Nenad Ravnić (NFO) - Ambijenti
12:00 - 12:30 Ana Dana Beroš - Prisvajanje gradskih krajolika
 
Doc.dr.sc. Zlatko Karač, d.i.a. (Arhitektonski fakultet) - održat će predavanje o gradu Vukovaru na putu do tamo, u subotu 18.02.2012.

Sažetak predavanja:

Petra Pereković - Park po mjeri čovjeka

Uvodni dio predavanja obuhvatiti će sažeti osvrt na suvremene modele i principe oblikovanja parkova današnjice s naglaskom na problematiku i nedoumice koje se pojavljuju u oblikovanju istih. Zatim će se prezentirati rezultati istraživanja koje je obuhvatilo strukturne analize 45 gradskih parkova nastalih u zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj i svijetu te će se  prezentirati smjernice i stremljenja u oblikovanju današnjih parkova sa stajališta struke krajobrazne arhitekture.
Predavanje će se zaključiti izdvojenim dijelom prezentacije o prostornom kontekstu, radnom postupku i konceptualizaciji modela koji bi trebali voditi ka kvalitetnim rješenjima za zadana tri parka Vukovara.

Fani Frković i Ivana Gardlo - Reduce, Reuse, Recycle

Kroz primjer prvonagrađenog rada na natječaju za Park Zagorska-Selska-Krapinska prikazat će se modeli održivog projektiranja parkova, planiranja uređenja s niskim budžetom, korištenje recikliranih materijala i ekološki osvještenog uređenja. Naglasak na ovom projektu bio je uključivanje lokalne zajednice u kreiranje vlastitog okoliša i stvaranje dnevnog boravka naselja. Na primjeru parka komentirat će se uloga i značaj vegetacije u stvaranju ambijenta te načini na koje je ona artikulirana i uključena u projektiranje kao jednakovrijedan urbanističko-arhitektonski element.


Kata Marunica i Nenad Ravnić (NFO) - Ambijenti

Intervencije u javnim prostorima zahtjevaju prepoznavanje načina života koji određen prostor udomljava. Shvaćajući ih samo kao pozadinu za razvoj gradske aktivnosti, kroz tri projekta demonstrirat će se metoda koja prepoznaje bazične elemente razbacane po pojedinom prostoru te njihovom preraspodjelom/reinterpretacijom stvara lokalno specifične ambijente s novim vrijednostima.

Ana Dana Beroš - Prisvajanje gradskih krajolika

Kako izgledaju zeleni gradski prostori osmišljeni i ostvareni po mjeri čovjeka?
Parkovi, osim što kroz povijest predstavljaju prostore kontemplacije i rekreacije, podrazumijevaju supostojanje zelenih krajolika zajedništva. Potreba za istima ne proizlazi samo iz puke nužde ozelenjavanja gradskog tkiva, već i iz potrebe za javnim prostorom. Suvremeni gradski park tako odlikuje polifunkcionalnost, svojevrsni pleomorfizam, te imperativ ekološke i društvene održivosti, uz postojanje tzv. injekcije kulturnog života. Parkovi su programski, i oblikovno, otvoreni prema promjenama, prema participaciji zajednice. Kao živući organizmi, parkovi uče građane kako živjeti u recipročnom, uzajamnom odnosu s prirodom, i teže emotivnom prisvajanju, aproprijaciji od strane lokalnog stanovništva. Cilj je potaknuti prihvaćanje vanjskog javnog prostora kao vlastita intimna, i stvaranje osjećaj skrbi za prostore zajedništva. 


O radionici Parkovi Vukovara:

Grad Vukovar odabrao je 3 parka za koje se kroz radionicu planira sakupiti 9 idejnih rješenja, odnosno po tri za svaku lokaciju. Njih  će izraditi timovi od 2‐3 studenta ili mladih stručnjaka (do 35 godina) iz područja arhitekture, krajobrazne arhitekture i dizajna.

Radionica  će se održati u prostorima Društva arhitekata Zagreb od 17. ‐ 26. veljače 2012. U sklopu radionice održati će se predavanja na temu grada Vukovara, parkovne arhitekture i recentnih projekata slične tematike nakon čega slijedi jednodnevni obilazak lokacije u Vukovaru te rad pod vodstvom interdisciplinarnog mentorskog tima.

Radionica završava prezentacijom radova, a po završetku radionice žiri sastavljen od predstavnika grada Vukovara i relevantnih stručnjaka odabrati  će tri najkvalitetnija rješenja koja  će biti upućena na daljnju razradu i izvedbu. Idejna rješenja poklon su organizatora i sudionika gradu Vukovaru, te će služiti kao podloga za sakupljanje sredstava za izvedbu.
 
Mentorski tim:
pred. Luka Korlaet, d.i.a. (Arhitektonski fakultet)
zn.nov. Mojca Smode Cvitanović, d.i.a. (Arhitektonski fakultet)
Mirjana Miškić Domislić, mag.ing.prosp.arch. (Urbanistički institut Hrvatske)
 
Gosti kritičari:
prof. Mladen Jošić, d.i.a. (Arhitektonski fakultet)
Tomislav Ćurković, d.i.a. (2A)
Saša Begović, d.i.a. (3LHD)
dr.sc. Petra Pereković, mag.ing.prosp.arch. (Agronomski fakultet)
Damir Ljutić, d.i.a. (Dva plus, DAZ)
 
Termini održavanja radionice:
 
17.02. / 10:00‐13:00h / DAZ / uvodna predavanja
18.02. / 07:30‐20:00h / Vukovar / cjelodnevni obilazak lokacija u Vukovaru
19.02. / 10:00‐19:00h / DAZ / cjelodnevna radionica
20, 21, 22.02. / 10:00‐17:00h / DAZ / slobodni dani za rad bez mentora  
23, 24, 25.02. / 10:00‐19:00h / DAZ / cjelodnevna radionica  
26.02. / 16:00h / DAZ / završna prezentacija

Odabrani timovi:

Kristina Miljački Matak / Maja Posavec / Miroslav Posavec

Kaja Šprljan Bušić / Ana Raguž / Martina Ljubičić / Margita Grubiša

Nikolina Krešo / Francois Vahe

Mateja Petronijević / Sara Stojaković / Ana Toth

Ivana Tomašević / Silvija Glažar / Katarina Ćović

Tina Galešić / Lea Kovač / Ivana Krstinić

Lana Trobentar / Nikola Šimunić / Ana Mrđen

Nikolina Muža / Iva Jelinčić

Roberta Škugor / Mirka Škudar / Sandra Smiljanić

Ana Sopina / Ksenija Radić

Iva Čamber / Kristina Martinec / Marko Bogadi

Jelena Botteri / Ivana Stanić

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: