Nagrade

Dodjela Brick Award 2015 SEE u Ljubljani

Autor/izvor: DAZ / HKA 19/06/2015

Kako bi svečano obilježili dodjelu tradicionalne BrickAward nagrade za najbolje arhitekte koji su u gradnji koristili opeku, tvrtke Wienerberger i Tondach organizirale su svečanost dodijele nagrada u Ljubljani – Večer opere i arhitekture, za hrvatske i slovenske nagrađene autore i projekte.

Tijekom svečanosti odabrane su građevine i arhitekti koji će Sloveniju i Hrvatsku predstavljati na međunarodnom natjecanju BrickAward 16. Skup je uveličalo oko tri stotine ljubitelja gradnje opekom i arhitekata. Četiri arhitektonska ostvarenja osvojila su BrickAward 2015 SEE te će se natjecati za glavnu nagradu u Beču. Kulminacija veličanstvene večeri bila je maestralna izvedba opere Carmen koja je podsjetila da je i u arhitekturi, kao i u životu, strast ono što nas pokreće i motivira.

Prestižna nagrada BrickAward, o kojoj smo pisali ovdje već se cijelo desetljeće svaku drugu godinu dodjeljuje najboljim projektima koji su koristeći opeku uspjeli ostaviti trajan utisak u arhitekturi. Ove su godine uz tvrtke organizatore partneri bile i strukovne komore arhitekata Hrvatske i Slovenije.

Prvi odabrani projekt bio je projekt Arheološkog muzeja Vučedol, biroa Radionica arhitekture. Osnovna ideja koncepta za arheološki muzej bila je integracija u teren i okoliš. Sljedeći nagrađeni projekt bio je projekt Opečne soseske, biroa Dekleva Gregorič, arhitekti iz Ljubljane.


Dekleva Gregorič - Opečne seoske


Dva arhitekta - Kuća u Serdarovoj ulici, Zagreb


Radionica arhitekture - Arheološki muzej Vučedol


Radionica arhitekture - Arheološki muzej Vučedol

Komisija je među prispjelim projektima odabrala i kuću u Serdarovoj ulici, biroa Dva arhitekta iz Zagreba. Prostorna kompozicija kuće određena je strmim terenom i pogledom na grad. Kao posljednja nagrađena zgrada je bila Kuća S, biroa MVA Mikelić Vreš iz Zagreba. Moderno, prostorno i svijetlo, odlike su obiteljske Kuće S. Prema želji vlasnika da se prostor življenja odvoji od tla, kuća je projektirana prema konceptu lebdeće atrijske kuće.


Kuća S - MVA (foto: Ivan Dorotić)


Kuća S - MVA (foto: Ivan Dorotić)

"Čast mi je upoznavati ljude koji grade lijepe objekte i tako oplemenjuju naš prostor i susjedstva. U samoj srži i viziji tvrtki Wienerberger i Tondach su kvaliteta, estetika, funkcionalnost i trajnost. Uvijek nastojimo ustrajati na dodanoj vrijednosti. Nastojimo da te vrijednosti kao ljudi i arhitekti, kroz stvaranje, dijele i naše kolege koje se natječu na BrickAwardu. Tako da možemo nagraditi i potaknuti one najbolje.", ovim povodom rekao je Božo Černila, član uprave Wienerbergera SEE.

Nakon svečane dodjele kipića svim nagrađenim arhitektima, predavanje je održao poznati arhitekt profesor Boris Podrecca. Predavanje je predstavilo velik broj sjajnih europskih arhitektonskih projekata, s naglaskom na objekte u simbiozi s okolišem. Međunarodno priznati arhitekt Podrecca je i sam realizirao veći broj stambenih kompleksa, nebodera, hotela, muzeja i brojne projekte javnih prostora, što ga čini inspirativnim i cijenjenim predavačem. Za kraj, svi su uživali u operi Carmen i ugodnom druženju dugo u noć. Opeka, arhitektura i gradnja još su jednom u sklopu nagrade BrickAward dobile pažnju kakvu zaslužuju.


Wienerberger je najveći proizvođač opeke u svijetu i vodeći na tržištu crijepa u Europi. Građevinski materijali su sastavna rješenja od opeke predstavljaju zdrav, ekonomičan i energetski učinkovit način života i time pridonose provedbi energetski učinkovitih građevinskih pojmova kao što su niska potrošnja energije, pasivne ili solarne kuće. Životni vijek od najmanje 100 godina daje Wienerbergerovim proizvodima visoku vrijednost.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: