Festival

Drugo izdanje Festivala Željezara

Autor/izvor: DAZ / portalnovosti.com 18/05/2015

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja 2015. godine na različitim lokacijama grada Siska, a većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima.

Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jest gradu Sisku povratiti status koji je nekada imao – da ponovno postane živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu centralno mjesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i komplementiranje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955.–1980.). Postupno gašenje Željezare u velikoj se mjeri odrazilo na sisačku svakodnevicu i stanovnike koji su gurnuti u ekonomski, socijalni i kulturni razdor, stoga je ista lokacija odabrana i za epicentar zajedničkog rada na revitalizaciji lokalne zajednice.

Program ovogodišnjeg Festivala Željezara jest umjetnički i aktivistički, i rezultat je cjelogodišnje suradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umjetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin. U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska te nekoliko glazbenih izvedbi.

Organizatori i provoditelji festivalskog programa istim žele propitati uloge i mogućnosti kulture, umjetnosti i kreativnosti u planiranju razvoja zajednice grada Siska te održivi razvoj iste realizirati kroz kulturne procese participacije i suradnje. Upravo stoga izuzetno bitan dio programa čini Inkubator Željezara, u organizaciji LAB 852, sastavljen od niza predavanja, otvorenih diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i europskih primjera inkubatora iz Beograda i Nantesa, radionica za djecu, mlade i odrasle, te sasvim posebnog glazbenog inkubatora – European Music Incubator za razvoj karijera mladih glazbenika. European Music Incubator se organizira u okviru manifestacije Rendezvous, festival Francuske u Hrvatskoj. Bečka vokalistica, skladateljica, glazbenica, znanstvenica, performerica i radijska umjetnica Elisabeth Schimana upravo boravi u Sisku gdje u Parku skulptura postavlja svoju zvučnu instalaciju ‘Röhrenklang/Tube-sound/Zvuk’ cijevi koja će se realizirati uz stručnu podršku sisačke galerije Striegel.

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević (GMK) Festivalu Željezara pridonosi izložbom i programom Zajednički (g)rad – kustoskim i umjetničkim istraživanjem povijesti Željezare Sisak i nedavne prošlosti grada obilježene tranzicijskim i privatizacijskim procesima te rastućom nezaposlenosti. Zajednički (g)rad predstavit će se istraživačkim projektom grupe Archisquad – hitnaArhitektura, javnim intervencijama umjetnika Vladana Jeremića i Rene Rädle, putem suradnje studenata Metalruškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci – Pogled na drugi grad te s novim video-radom umjetnika Marka Tadića.

S ciljem jačanja interesa lokalne zajednice u promišljanju novih i kreativnih rješenja u planiranju Siska, festivalski partneri Muzej Kvarta i Kontraakcija na ovogodišnjem izdanju Željezare organiziraju izložbu Re:cap Muzej Kvarta Željezara (2014.) koja će se održati od 16. do 30. svibnja u sisačkoj Galeriji Striegl, a za vrijeme Festivala pozivaju na različite tematske šetnje gradom uz stručno vodstvo. Umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić nastavit će s prošlogodišnjim edukativno-turističkim programom Kulturni stalker u sklopu kojeg će se obilaziti industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njen funkcionalni dio danas u vlasništvu talijanske tvrtke ABS te željezarsko radničko naselja Caprag.

Via: Novosti

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.