City Acupuncture

Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

Autor/izvor: DAZ 07/04/2014

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Forum Akupunkture grada koji će se održati u Zagrebu, u Muzeju Mimara 24. travnja 2014, u organizaciji Društva arhitekata Zagreb , zajedno s partnerima Kulturnim Frontom iz Beograda, Public Room iz Skoplja , Public Room iz Sarajeva i Društvom arhitekata Splita.

Tema foruma su Nove prakse u urbanom redizajnu, a forum se fokusira na šire uvide i analitičke osvrte o novim kulturnim, socijalnim i političkim urbanim praksama, koje koriste nove participativne metode u oblikovanju i poboljšanju naše životne sredine. Organizacije koje ih primjenjuju predstavljaju novu generaciju kreativne urbane snage koja najčešće djeluje u multidisciplinarnim timovima, fleksibilno i otvoreno pristupa postojećem stanju u gradu, mijenjajući ga iznutra i pokazujući kako se društvene promjene mogu dogoditi kroz dizajn (i prostora i procesa).

Forum će uključivati prezentacije i propitivanje različitih metodologija koje se sustavno koriste u brojnim gradovima na regionalnoj i europskoj razini, a postale su provjereni i snažni instrumenti u poboljšanju kvalitete urbanog života i povećanju socijalne kohezije.

Skup će se održati 24. travnja s početkom u 09:30 prema slijedećem preliminarnom rasporedu:


 

Pridružite nam se i dobrodošli!

Forum se održava na engleskom, hrvatskom i francuskom jeziku sa
simultanim prevođenjem.
 
Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a ovdje preuzmite PRIJAVNICU.
Možete se registrirati i putem Entrio sustava , ili na
 
Forum Akupunkture grada je uvršten u program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s 8 (osam) bodova.

Više o projektu City Acupuncture saznajte ovdje i ovdje.


LA 27e REGION (France) 
je ne profitna udruga sa sjedištem u Parizu od 2008., koja djeluje kao inovativni laboratoriji za 26 francuskih regija.
Ovaj projekt vodi tim s dizajnerskim, političkim i administrativnim vještinama, zajedno s mrežom koja uključuje 40 profesionalaca, kao što su dizajneri, sociolozi, arhitekti, urbanisti, antropolozi, digitalni aktivisti i istraživači. Stvaranje 27e REGION je utemeljeno na jakoj vjeri da razmišljanje kroz dizajn i društvenu inovativnost može daleko doprinijeti preoblikovanju javnog sektora, ohrabriti državne službenike da koriste kreativnost kao način pronalaženja novih rješenja i promoviranja participacije građana i koncepata kao što su co-dizajn.

COLLECTIF ETC (France) 
je kolektiv osnovan u Strasbourgu 2009. kao grupa arhitekata i studenata grafičkog dizajna. Oni propituju trenutne metode planiranja i gradnje gradova, osiguravajući građanima bitnu ulogu u kreativnom procesu. Njihovi projekti se sastoje od arhitektonskih konstrukcija, dizajna i urbane opreme, organizacije konferencija i radionica, razvijanja javnih strategija do umjetničkih intervencija kao što su skulpture i instalacije.
U 2012. kolektiv je proveo svoj jednogodišnji projekt„Detour of France“, čiji cilj je bio susresti se i raditi sa svim sudionicima u procesu planiranja grada.

STUDIO BASAR (Romania) 
je osnovan 2006. Kao arhitektonski studio te kao spasilačka ekipa koja promatra i intervenira. Većinom zaokupljen dinamikom lokalnih urbanih kultura i nestajanjem značaja javnog prostora u tranzicijiskom Bukureštu (kao što je slučaj i u ostatku jugo-istočne Europe), njihov rad seže od umjetničkih instalacija, urbanim istraživanjem te natječajima.

CULTURAL ACUPUNCTURE TREATMENT FOR SUBURBS (Czech Republic and Eastern Europe)
Projekt Culburb cilja na aktiviranje javne domene u predgrađima glavnih gradova srednje Europe, minimalnim sredstvima ten a gradifikaciju suburbije. Prvi korak u procesu je implementacija javnih prostora u predgrađima. Proces je započet skupunkturnim intervencijama na šest lokacija u srednjoj Europi (Budimpešta, Bratislava, Ljubljana, Varšava, Beč, Prag)

CITY ACUPUNCTURE (South and Eastern Europe) Cilja na poboljšanje kvalitete urbanog života, povećanje socijalne kohezije lokalnih zajednica i jačanje identiteta kvartova kroz brojne male ciljane intervencije.
Program je implementiran kroz dvije godine (lipanj 2012. – svibanj 2014.) u pet gradova Skopje, Beograd, Zagreb, Sarajevo i Split kroz slijedeće organizacije: Društvo arhitekata Zagreba, Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Cultural Front Belgrade I Društvo arhitekata Splita.  Projektu je odobreno financiranje kroz Culture Programme 2007-2013 Europske komisije u lipnju 2012.

SUPERINTENSE
Brojne su inicijative i udruge koje svojim djelovanjem nastoje napraviti pozitivne pomake u javnim prostorima gradova. Superintense predstavlja 6 organizacija koje su se istaklnule višegodišnjim sustavnim promišljanjem i djelovanjem u javnom prostoru. Kratkim prezentacijama u trajanju od 6 minuta – dobit ćemo uvide iz kojih su polazišta pokrenute te inicijative i projekti, kako su provedeni, te s kojim su se rezultatima manifestirale u fizičkom i socijalnom prostoru grada.

PANEL DISKUSIJA

Panel će poslužiti kao platforma za raspravu i razmjenu vrijednih iskustava iz različitih društveno - kulturnih sredina. Pitanja koja otvaraju raspravu donijet će različite perspektive o metodologijama i njihovim utjecajima na oblikovanje javnih prostora, čime one postaju, poput open-source alata, dostupne različitim dionicima u urbanom razvoju i redizajnu.

  1. Koji su osnovni pokretači i polaziša za inicijative i intervencije ?

Kako možemo prevladati nedostatak koordinacije i razumijevanja među svim dionicima koji utječu, mijenjaju ili koriste javni prostor? Kako možemo utjecati na nedostatak aktivne transformacije javnog prostora (trenutni status quo) i nemogućnost da se promijeni ova situacija? Kako možemo spriječiti otuđenje korisnika prostora od samoga prostora?

  1. Koji je smjer djelovanja djelotvorniji? Suradnja s institucijama, aktivizam ili nešto treće
  2. Koji modeli participacije mogu biti integrirani u djelovanjima?
  3. Kakvi su mogući modeli financiranja akcija ?
  4. Koji su najučinkovitiji modeli organizacije (fleksibilni fluktuirajući organizacija ili stalni tim)?
  5. Na koji način se može osigurati dugoročna održivost inicijative ili organizacije?
  6. Procjena i utjecaji : kako vrednovati rezultate akcija, kako se ocjenjuju utjecaji u društvenom ili bilo kojem drugom aspektu

Moderator: Rene Lisac, Društvo arhitekata Zagreba, Akupunktura grada (Hrvatska)

Gosti sudionioci:

  1. Pauline Scherer, La 27e Region (Francuska)
  2. Florent Chiappero, Collectif ETC (Francuska)
  3. Alex Xinte, Studio Basar (Rumunjska)
  4. Igor Kovačević, Cultural Acupuncture Treatment For Suburbs project (Češka)
  5. Dejan Ubović, Cultural Front (Srbija)
     

Partneri:

Sponzori:

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.