Fotografija

Fotograf u javnom prostoru

Autor/izvor: DAZ / croatian-photography.com 01/02/2014

U galeriji Greta, Ilica 92 se u ponedjeljak 3. veljače 2014. otvara izložba radove četiri autora/autorice koji su na poziv uredništva portala Suvremena hrvatska fotografija osmislili i realizirali jedan rad tematizirajući svoj odnos prema nekom dijelu javnog prostora.

Izložba Fotograf u javnom prostoru nastala je na poziv Ane Opalić nekolicini umjetnika, kojima se i sama pridružila. Petar Dabac, zadnjih godina prisutan kao dokumentarist (svoje) svakodnevice, ovog puta snima na zagrebačkim ulicama, u tramvaju, na trgu – najfrekventnijim točkama gradskog života. U fokusu su osobe koje koncentrirano komuniciraju putem mobilnih telefona i pritom ne primjećuju da ih se fotografira. Ponekad se radi o totalima, ponekad pak i krupnim planovima ruku koje drže mobitel. Fotografije prati rukopisni zapis, koje autor ispisuje sam, kao đak u pisanku. Može se pratiti neovisno od slike, kao jedna kontinuirana rečenica, rečenica koja samo naizgled ima smisla. Pažljivijim čitanjem postaje jasno da se radi o nasumičnom nizanju riječi koje oponašaju suvremeni urbani sleng. Rad govori o generacijskom jazu, o srazu intelektualca čije se obrazovanje temelji na pisanoj riječi i generaciji, čija je komunikacija svedena na istipkane kratice. (...)

Simptomatično je što je tema, koju je Ana Opalić postavila umjetnicima, pa i samoj sebi „Fotograf u javnom prostoru“. Pitanje, koje se neizbježno nameće jest: Kakva je pozicija fotografa u novonastaloj situaciji u kojoj je fotografiranje mobitelom dostupno baš svakome, a istovremeno su table sa zabranama fotografiranja sveprisutnije posvuda, ili točnije, gdje je nestalo povjerenje?

iz predgovora Ive Prosoli

Izlažu: Petar Dabac, Tjaša Kalkan, Bojan Mrđenović i Ana Opalić
Izložba je realizirana potporom Ministarstva kulture i Ureda za kulturu, šport i obrazovanje Grada Zagreba.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku