Nekonferencija

François Roche i dva projekta mutiranog okoliša

Autor/izvor: DAZ 03/11/2011

Predstavljamo Françoisa Rocha, žiratora natječaja Ekološke granice Think Space programa, kojeg ćete imati priliku upoznati na prvoj Think Space Nekonferenciji u Laubi od 18.11. do 20.11.2011.

Francois Roche, rođen u Parizu 1961. godine, već 1989. otvara ured sa svojom partnericom Stephanie Lavaux. Ured svakih nekoliko godina mijenja ime i trenutno nosi naziv R&Sie(n). Kao što se ured bavi hibridima živog i neživog, tako je i ime svojevrsni hibrid njihovih identiteta. Također i fotografija koja ih prezentira nastala je kao spoj nje i njega (i ostatka tima), kako bi se izbjeglo poistovjećivanje imena i lica kao što je slučaj kod star-arhitekata. Naprotiv, ovakvom mutacijom prezentira se grupa koja je nastala spojem identiteta pojedinaca te se provocira unaprijed isprogramirana konfuzija.


pretpostavljena projekcija grupnog portreta R&Sie(n) 2050. godine

U nastavku predstavljamo dva projekta ovog zanimljivog i provokativnog pariškog ureda koji se najčešće bavi tehnološko-eksperimentalnom arhitekturom propitujući odnose stvarnog i fiktivnog, utjecaj okoliša i prirodnih mutacija na tehnološke mogućnosti i razvijajući arhitekturu kao produžetak prirodnih utjecaja na određenoj lokaciji.

Asphalt Spot, Tokamashi, Japan, 2003.

Unutar projekta parkirališta i izložbenog prostora u ruralnom dijelu Japana, ured R&Sie(n) imao je priliku testirati svoje hibridne teorije na živom projektu koji predstavlja mutaciju okoliša i elemenata infrastrukture. Projekt obuhvaća trg i neobično parkiralište za 20 automobila koje podsjeća na uzdrmani teren pogođen potresom.Asphalt Spot izgrađen je 2003. povodom održavanja umjetničkog trijenala Echigo-Tsumari Art Field koji okuplja više od 150 umjetnika i arhitekata iz preko 20 zemalja svijeta. Iako je regija u kojoj se održavao trijenale bogata rižinim poljima, u zadnje vrijeme zabilježen je drastičan pad broja stanovnika, te je namjera ovog projekta bila privući posjetitelje i podići popularnost.

R&Sie(n) dao je prijedlog za izložbeni prostor s integriranim popratnim sadržajima i parkiralištem. Projekt  je tretiran kao umjetnička instalacija uklopnjena u okoliš koja mimikrijom postaje refleksija okolnog brdovitog terena. Zgrada-parkiralište visinski povezuje kotu ceste i deniveliranu kotu okolnih polja. Ispod jednog izdignutog ugla parkirališta, na 300 kvadratnih metara raprostire se otvoreni izložbeni prostor ispunjen šumom ukošenih betonskih stupova.

Kao što je to i inače slučaj u eksperimentalno-konceptualnom stilu ureda R&Sie(n), i u ovom projektu uzeti su elementi prirode karakteristični za lokaciju te su zatim klonirani i mutirani stvarajući nove prostorne doživljaje.

I‘mlostinparis, Pariz, Francuska, 2008.

Na projektu za novo pročelje privatnog istraživačkog laboratorija u Parizu R&Sie(n) osmislili su zelenu fasadu čija vegetacija živi po principu hidroponike (uzgajanje korisnih biljaka bez tla, često na sintetskim umjetnim podlogama pri čemu se korijenje nalazi u vodi obogaćenoj hranjivim kemijskim otopinama). Fasadu ukrašava 1200 jedinki paprati i 300 staklenih posuda za skupljanje vode formiranih metodom puhanja stakla.Više o Think Space Nekonferenciji na kojoj će gostovati François Roche saznajte ovdje.
 

Komentari

Tihomil (04/11/2011)
steta sto su se 2050. obrijali, ovaj brk na zenskom licu pruza nezaboravni dojam:)
Vesna (04/11/2011)
a svi znamo kako si ti osjetljiv na brkove :)
Tihomil (04/11/2011)
Ma sto je muskarac bez brkova!
Tihomil (04/11/2011)
Ali ipak, i 2050. tu je i dalje spanga
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku