Edukacija

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu Green Building Professional edukaciju

Autor/izvor: DAZ 22/10/2014

Green Building Professional - cjelogodišnja multidisciplinarna edukacija o zelenoj gradnji započinje novi ciklus 24. studenog 2014. u Zagrebu u Hotelu Esplanade u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (www.gbccroatia.org )  s modulom „Definicija zelene gradnje i principi projektiranja zelenih zgrada + BIM“ prema konceptualnom predlošku World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org).
 

Ova jedinstvena multidisciplinarna edukacija svake godine okupi 50 polaznika, profesionalaca iz svih inženjerskih i ekonomskih stručnih krugova – ovlaštenih arhitekata, inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva, krajobrazne arhitekte, stručnjake za ekologiju i obnovljive izvore energije, kao i ESCO usluge; zatim voditelje marketinga i tehničkih odjela internacionalnih kompanija povezanih s proizvodnjom, prodajom ili promocijom građevinskih proizvoda i suvremenih tehnologija za zelenu gradnju. Za popularni GBPro često se odlučuju i stručnjaci iz bankarskog sektora, procjenitelji nekretnina, upravitelji zgrada, ali i predstavnici javnih institucija – od općina, gradova i županija, do relevantnih ministarstava i agencija koje provode mjere energetske učinkovitosti i implementacije principa zelene gradnje u zakonsku regulativu ili realne projekte. Stoga GBPro tradicionalno podržavaju Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora Inženjera građevinarstva te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mark Gero, potpredsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, naglašava:“U tri godine organizacije ove edukacije, program GBPro upisalo je 130 polaznika, od kojih je 90 već dobilo nakon uspješno položenog ispita međunarodni certifikat Green Building Professional. U generaciji 2014/2015 očekuje se novih 50 polaznika koji će imati priliku obrazovati se kroz čak 14 edukativnih modula i time steći konkurentsku prednost na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu u okviru građevinskih, ali i više drugih područja zelene ekonomije“. Kako to izgleda u praksi, pogledajte ovdje.

Upisi za generaciju 2014/2015 traju do 15. studenog 2014. godine, dok su program, cjenik i obrasci za prijavu dostupni su OVDJE.

„Zelena gradnja jedna je od najzanimljivijih i najuzbudljivijih gospodarskih grana s izuzetnim potencijalom za očuvanje prirode i okoliša, uštedu energenata, smanjenje emisije CO2 te primjenu zelenih standarda u projektiranju, izgradnji, održavanju i upravljanju graditeljskim projektima i čitavim urbanim ili ruralnim područjima. Pojedini segmenti zelene gradnje poput energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije, primjene recikliranih i održivih građevinskih materijala i inteligentnih sustava u zgradama, održive krajobrazne arhitekture ili efikasnog upravljanja vodnim resursima, ali i financiranja zelenih projekata - ujedno su oni segmenti gospodarstva i institucionalnog sektora s najvećom potrebom stručnjaka iz područja zelene gradnje! Stoga je Green Building Professional kao cjelogodišnja multidisciplinarna edukacija o zelenoj gradnji centralno mjesto razmjene znanja između hrvatskih inženjera i ostalih zainteresiranih strana za edukaciju i stranih stručnjaka, vrhunskih eksperata iz područja zelene gradnje“ – istaknula je Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju prilikom najave četvrte generacije edukativnog programa Green Building Professional, koji će se održavati od studenog 2014. do lipnja 2015. u Zagrebu, u Hotelu Esplanade.

Održivi razvoj i zelena gradnja nemaju alternative - kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, dodatno doprinose zdravlju i kvaliteti života korisnika zgrada, jer su upravo zelene zgrade prepoznate kao projekti koji osim ušteda u financijskom smislu i smanjenja utjecaja emisije CO2 na okoliša, prvenstveno brinu o kulturološkim i tradicionalnim vrijednostima svakog pojedinog prostora uz neizostavnu brigu za korisnika zgrade u kontekstu njegova zdravlja, kreativnosti i produktivnosti.

Na svjetskoj razini u ovom trenutku postoji više od 140.000 zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM ili DGNB) što iznosi oko 1,1 mlrd prostornih metara površine. Kako bi omogućio edukaciju i profiliranje generacije međunarodno priznatih stručnjaka za zelenu gradnju u Hrvatskoj, a s ciljem što šire i kvalitetnije implementacije zelenih principa u planiranju i gradnji građevinskih projekata u našoj zemlji  te načinu njihova korištenja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa drugim europskim savjetima, lansirao je 2011. godine cjelogodišnji edukativni program Green Building Professional s ciljem  podizanja naraštaja multidisciplinarnih stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja i financiranja; ekoloških i održivih materijala za gradnju, opremanje i rekonstrukciju zgrada, procjene vrijednosti i životnog ciklusa zgrada s obzirom na zelene elemente, oblikovanje krajobraza, dizajn svjetla, ostvarivanja ušteda kroz reciklažu i uštedu energije, efikasno korištenje vodnih resursa, odabir održive lokacije i upravljanje istom, nacionalnu regulativu i certificiranje te međunarodne certifikate za zelenu gradnju LEED, BREEAM ili DGNB – u cjelini kreiranje radnog i životnog prostora koji će biti zdraviji, ugodniji i produktivniji, energetski učinkovit, ekonomski isplativ, zdrav za okoliš i čovjeka - a sve temeljem zelenih principa i održivosti.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju / Croatia Green Building Council
Ulica grada Vukovara 274/1, 10000 Zagreb, Croatia
+ (385) 1 4886 296 – Tel
+ (385) 1 4886 297 – Fax
info@gbccroatia.org
zeleneskole@gbccroatia.org

Rezultati

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020

Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: