nekrolog

In memoriam: TOMISLAV PREMERL

09/04/2018

Napustio nas je arhitekt, kreator i teoretičar

Napustio nas je arhitekt, kreator i teoretičar, koji je unatoč zrelim godinama djelovao nesmanjenim stvarateljskim zamahom. Takvoga ga poznajemo od studentskih dana, kroz cijelo razdoblje arhitektonskog djelovanja, do zadnjeg „mirovinskog“ razdoblja, u kojem nije bacio koplje u trnje. Prije par mjeseci čestitali smo mu na zaokruženoj zbirci teoretskih rasprava, a nedavno je promovirao moju i našu knjigu arhitektonskih razgovora.

Taj arhitektonski životni tijek počinje od „Prostornih vizija“ iz studentskog doba, nastavlja se preko konzervatorskog, a zatim i pedagoškog djelovanja u struci, nadalje četvrtstoljetnim radom na uređivanju edicija Leksikografskog zavoda, potom uređivanjem arhitektonskih glasila, paralelno u arhitektonskoj projektantskoj praksi, a cijelo je vrijeme ta djelatnost praćena i kritički provjeravana teoretskim promišljanjima i njihovim publiciranjem.

Ostavio je opus sakralnih građevina i intervencija, koje na poseban način interpretiraju duhovnost u hrvatskom prostoru.

Iskazivao je arhitektonski senzibilitet podjednako za hrvatsku međuratnu modernu arhitekturu, kao i za anonimne kreacije tradicijske arhitekture, iz čega nastadoše njegove kapitalne knjige.

Rijetko ćemo svjedočiti tako bliskom životnom odnosu arhitekta kreatora sa svojom profesijom, koja u Tomislavovom slučaju prerasta u arhitektonsko poslanje. Pogledajmo crteže arhitektonskih sklopova s njegovih izložaba, mogli bismo reći da je disao arhitekturu.

 

U Petrinji, 09.04.2018.

Davor Salopek

 

Pogreb je u srijedu 11.4.2018. u 10:50h, iz mrtvačnice na Mirogoju u Zagrebu.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: