Predavanje

Inicijativa Zeleno Borovje

Autor/izvor: Zelena akcija 12/05/2011

Zelena akcija poziva na predavanje o borbi stanovnika Borovja za očuvanje zelenih površina.

Predavanje Inicijativa zeleno Borovje - kronologija jedne borbe bit će održano u srijedu, 18. svibnja u 19 sati u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj 1. 

U betonsko-asfaltnom moru naših gradova, zelene površine sve više poprimaju lik sićušnih otočića. Ti otočići, pozornice života u zajednici, ne samo da su sve manji nego su i sve rjeđi. Diktat privatnog interesa, koji dovodi do promjena urbanističkih planova, zamjena zemljišta i drugih procesa, briše te zelene točkice s gradskih mapa. Interes je građana, međutim, održati te zelene površine u svojim naseljima, jer to su mjesta opuštenog druženja i bezbrižne dječje igre, ukratko mjesta zajedništva. Drugim riječima, to su prostori kojima građani svojim neposrednim djelovanjem, u skladu sa svojim potrebama, daju sasvim konkretnu namjenu.

Jedan od primjera opisane uzurpacije javnog prostora je i izgradnja velike stambene zgrade na mjestu livade, koju su stanovnici zagrebačkog naselja Borovja koristili kao javni park i dječje igralište. Kronologija tog slučaja i građanskog otpora toj uzurpaciji njihovog životnog prostora ilustracija je procesa što se odvijaju diljem Zagreba. 

Predavanje će biti potkrijepljeno pregledom (pokušaja) komunikacije građana s nadležnim institucijama, medijskim prilozima, a bit će prikazan i dokumentarni film Park u izgradnji Gorana Devića, koji je nastao za vrijeme akcije za spas livade u Borovju.

Inicijativa Zeleno Borovje

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: