Projekti

Intervencije na Ciboninom tornju

Autor/izvor: DAZ 14/10/2011

Predstavljamo dva potpuno različita projekta sa istom temom – Cibonin toranj. Dizajnerica Rafaela Dražić napravila je kratku noćnu projekciju na fasadi Cibone, a arhitekt Marijan Hržić iznio je prijedlog nadogradnje ovog poznatog zagrebačkog nebodera.

Cibonin toranj, sa svoja 92 metra visine treći je po visini neboder u Hrvatskoj i neizostavan je dio zagrebačke vizure. Izgrađen 1987. godine povodom održavanja Univerzijade u Zagrebu, među najznačajnijim je primjerima zagrebačke arhitekture osamdesetih godina. Danas je to sportsko-poslovni centar unutar kojeg se nalazi sjedište najveće hrvatske privatne kompanije, Agrokora.

Njegovo značenje u kontekstu Zagreba naglašeno je i propitano kroz dva potpuno različita projekta.

Dizajnerica Rafaela Dražić u sklopu je Urban Festivala 2011 napravila nenajavljenu kratku noćnu intervenciju na fasadi tornja. Unaprijed pozvani autori osmislili su tekstualni i vizualni materijal koji su projicirali na fasadu Cibone sa skrivene lokacije. Poruke na fasadi su propitivale i komentirale poslovanje Agrokora koji je većinski vlasnik ovog tornja. Nakon dvosatne akcije koja je zabilježena fotografijama, nastao materijal je proslijeđen medijima.Intervencije dizajnerice Rafaele Dražić

Uvaženi arhitekt i profesor na zagrebačkom Sveučilištu, Marijan Hržić, kontaktiran je pak iz Agrokora i od njega je zatražena izrada projekta za nadogradnju Cibone. Ono što se isprva činilo kao suludi prijedlog opterećivanja jednog od simbola grada, postao je poligon za ispitivanje mogućnosti kako tornju dati još jači karakter i učiniti ga nadaleko prepoznatljivim.

Hržić, jedan od projektanata Ciboninog tornja (za koji je primio nekoliko regionalnih nagrada), ponudio je investitoru svoje rješenje bazirano na vrlo laganoj i prozračnoj konstrukciji koja bi poput mreže obavijala transparentni korpus nalik na suzu ili kap. Dvoetažan prostor unutar čelične konstrukcije obavijene staklom bio bi visok 12 metara i tada bi Cibona sa visinom od 104 metra nadvisila jedan od tornjeva zagrebačke katedrale. Na donjem katu predviđena je poslovna dvorana s konferencijskim stolom za 50-ak ljudi, a na gornjoj galerijskoj etaži nalazio bi se prostor za odmor. U potpunosti staklena fasada pružala bi panoramski pogleda na cijeli Zagreb. Još je upitno hoće li se investitor odlučiti za gradnju novih 600 kvadratnih metara poslovnog prostora.Projekt arhitekta Marijana Hržića

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: